Польська PGNiG вдруге поставить газ Молдові

Четвер, 28 жовтня 2021, 09:35


Кінець епохи офшорів

Польська компанія PGNiG виграла новий тендер на постачання газу Молдові і вдруге поставить блакитне паливо країні.

Про це оголосило 27 жовтня Агентство держвласності Молдови, повідомляє NewsMaker.

PGNiG, а також міжнародна компанія DXT Commodities, офіс якої розташований у Швейцарії, стали переможцями третього тендеру. Компанії мають доставити до Молдови 1,5 млн кубометрів газу протягом 28 жовтня.

Польська компанія PGNiG виграла перший тендер на закупівлю 1 млн кубометрів газу 25 жовтня.

У другому тендері перемогла швейцарсько-нідерландськакомпанія Vitol Group.

Молдова продовжує переговори з "Газпромом" щодо укладання довгострокового контракту. Згідно з нинішніми домовленостями, у жовтні Молдова отримує газ за ціною $790 за тисячу кубометрів. У цьому контракті передбачено отримання Молдовою лише 67% необхідного обсягу.

З цієї причини Молдова вирішила щодня закуповувати невеликий обсяг газу з альтернативних джерел, щоб підтримувати тиск у газопроводі.

27 жовтня голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн запевнила, що Єврокомісія виділить Молдові 60 млн євро,щоб допомогти впоратися з газовою кризою. Ці гроші ЄС надасть Молдові у вигляді гранту.

Уряд Молдови 22 жовтня схвалив режим надзвичайного стану терміном на 30 днів через сформовану в країні ситуацію у сфері енергетики.

25 жовтня Молдова вперше за 30 років незалежності придбала природний газ від альтернативного постачальника, а не у Росії.

Як стало відомо виданню Financial Times від власних джерел, "Газпром" в рамках переговорів висунув Молдові пропозицію змінити свою угоду про вільну торгівлю з ЄС та відкласти реформування енергетичного ринку  в обмін на дешевше блакитне паливо.

У "Газпромі" цю інформацію спростували, заявивши, що переговори про постачання газу до Молдови мають "виключно комерційний характер".

Європейська правда