ВАКС підтримав закриття справи по "Роттердам +"

Середа, 13 жовтня 2021, 20:25


Інновації в дії
Unsplash

Слідча суддя Вищого антикорупційного суду (ВАКС) Катерина Широка залишила у силі постанову прокурора Дениса Демківа про закриття справи "Роттердам+".

Про це повідомляє "Центр протидії корупції".

Постанову про закриття справи оскаржували ЦПК, екснардеп і колишній заступник генпрокурора Віктор Чумак, а також потерпілі Нікопольський та Запорізький заводи феросплавів, але слідча суддя ВАКС відхилила всі скарги.

За словами адвоката ЦПК Олексія Бойка, суддя Широка відмовилася скасувати четверту за рахунком постанову вже другого прокурора про закриття спраи "Роттердам+".

"Для слідчої судді ВАКС не стало аргументом, що вже вчетверте справа закривалася з одних і тих же підстав. При цьому три попередні рази як ВАКС, так і в.о. керівника САП Грищук вказували на одні й ті ж за своєю суттю недоліки", - додав він.

У ЦПК додають, що раніше слідча суддя Широка "чітко продемонструвала свою упередженість щодо схеми "Роттердам+".

"Розглядаючи скаргу колишнього народного депутата, Віктора Чумака - заявника у даній справі, на першу постанову про закриття "справи Роттердам+", ще прокурора САП Пономаренка від 20 серпня 2020 року, вона стверджувала, що не бачить у цій справі складу злочину", - заявляють в ЦПК.

Там додають, що неодноразово зазначали під час судових засідань, що наявна в матеріалах справи судова експертиза оцінює збитки від існування схеми у 39,9 млрд грн.

Позивачі мають намір оскаржити постанову прокурора про закриття справи у Апеляційній палаті ВАКС.

Знати більше: Заплати Ахметову і друзям президента, або Формула з доходом на 24 мільярди

Непохитний "Ротердам+": як "еліта" пошила в дурні всіх українців

Нагадуємо:

Генпрокурорка Ірина Венедіктова 5 травня змінила старшого групи прокурорів у кримінальному провадженні "Роттердам+" Віталія Пономаренка, який тричі закривав це провадження.

Повідомлялось, що 20 травня новий старший групи прокурорів Денис Демків у справі "Роттердам+" вирішив її закрити вчетверте – Національне антикорупційне бюро оскаржуватиме рішення до керівника прокуратури.

У березні 2016 року Нацкомісія затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Згідно з нею, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахувалась за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне "Центренерго", стали продавати електроенергію дорожче.

Формула втратила чинність з 1 липня цього року у зв'язку з переходом України на новий ринок електроенергії. 

8 серпня 2019 року детективи НАБУ у справі "Роттердам+" повідомили про підозру шістьом особам, зокрема ексголові Нацкомісії Дмитру Вовку та Бутовському. 

За даними слідства, Вовк за попередньою змовою з групою інших осіб розробили та у 2016 році прийняли необґрунтований регуляторний акт, так звану "формулу Роттердам+".

Економічна правда