"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Зупинка транзиту газу в Угорщину через Україну: Вітренко чекає санкцій проти оператора "Північного потоку-2"

П'ятниця, 1 жовтня 2021, 14:50
 
Юрій Вітренко
фото: еп

У "Нафтогазі" очікують накладення санкцій на оператора "Північного потоку-2", "дочки" "Газпрому", через припинення "Газпромом" транзиту газу  через Україну до Угорщини.

Про це у Facebook написав голова правління "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

"Це наявна демонстрація того, що станеться після запуску Північного потоку-2, якщо до того часу Кремль не розблокує доступ до транзиту через Україну для "третіх осіб". Наприклад, щоб європейські покупці газу від Газпрому могли отримувати газ на кордоні Україна-РФ і щоб вони могли самі обирати маршрут транзиту з Росії до Європи", - пише Вітренко.

За його словами, Україна "публічно і непублічно" попереджала партнерів у Німеччині і США, що так може статися, і "що припинення фізичного транзиту через Україну створить величезні загрози для України та для Європи".

Реклама:

Вітренко пише, що Кремль це робить навмисно.

"Це навіть не брязкання зброєю, це очевидне використання газу як зброї.

У спільній заяві США та Німеччині зазначено, що у разі використання Кремлем газу як зброї, має бути відповідна реакція. Чекаємо тепер на накладення санкцій на 100% дочірню компанію Газпрому, оператора Північного потоку-2. Чим раніше це станеться, тим краще", - підкреслив він.

"Україна десятиліттями забезпечувала надійний транзит газу, а іноді навіть експорт до Угорщини. Без цього транзиту Угорщині було б дуже складно. Ми у повній відповідності до європейських правил створили "гарантовані потужності" (firm capacity) для транспортування газу з України до Угорщини.

А ось гарантованих потужностей для транспортування газу з Угорщини до України угорська сторона так і не створила. Тобто Угорщина може гарантовано отримувати газ з України, а ми з Угорщини - ні. Ось така "одностороння" європейська інтеграція поки у нас з Угорщиною", - резюмував Вітренко.

Нагадаємо:

Російський "Газпром" з 1 жовтня зупинив транзит природного газу територією України у напрямку Угорщини.

З 1 жовтня 2021 року вступив в силу контракт між Угорщиною та Росією на транспортування газу в обсязі 4,5 млрд куб м на рік, згідно з яким природний газ до Угорщини буде поставлятися через "Турецький потік".

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: