СБУ викрила схему привласнення землі на 80 мільйонів

Вівторок, 6 квітня 2021, 19:25

Служба безпеки України викрила схему привласнення 5 тисяч гектарів державних земель за участі посадовців Держгеокадастру на замовлення агрохолдингу. 

Про це йдеться у повідомленні СБУ.

Правоохоронці встановили, що керівництво агрохолдингу залучило до оборудки ряд приватних структур. Ті незаконно отримали паспортні дані соціально незахищених та малозабезпечених громадян, які не використали своє право на безоплатну приватизацію земельних ділянок.

 

Після зловмисники, за допомогою зв’язків із чиновниками Держгеокадастру, оформлювали документи для передачі земель у приватну власність. 

Реклама:

Брали участь у цій схемі і підконтрольні організаторам нотаріуси. Ті проводили операції з купівлі-продажу без участі реальних власників землі.

У СБУ стверджують, що саме в такий спосіб земельні ділянки переходили у власність комерційних фірм, які афілійовані з одним із найбільших агрохолдингів регіону.

Досудове слідство задокументувало, що через дії зловмисників з держвласності вивели майже 5 тисяч гектарів сільгоспземель у Чернігівській, Сумській та Черкаській областях. 

За попередніми висновками фахівців сума збитків завданих державі становить майже 80 мільйонів гривень.

Силовики провели понад 10 обшуків у офісах агрохолдингу та комерційних структур, задіяних у оборудці. Під час слідчих дій було вилучено документацію, чорнові записи та комп’ютерну техніку із доказами протиправної діяльності.

Розслідування здійснюється за статтею "Зловживання владою або службовим становищем".

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: