"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" востаннє встановив ціну газу за спецобов'язками для виробників тепла

Вівторок, 27 квітня 2021, 16:20
 

Оптова ціна на природний газ для потреб виробників тепла у рамках покладених на "Нафтогаз" спецобов'язків (ПСО) у квітні становитиме 6,523 грн за кубометр (без урахування ПДВ та витрат на транспортування) - це на 3,9% вище, ніж у березні. 

Про це повідомляє прес-служба "Нафтогазу".

"Порівняно із березнем ціна практично не змінилася. Це є позитивним фактором для виробників теплової енергії, які зберегли значний попит на свої послуги у квітні.

В той самий час у Європі ціни на газ у квітні значно підвищилися і в деякі дні досягали тримісячного максимуму через низку факторів: опалювальний період, що затягнувся через температури нижче сезонних норм, низький рівень газосховищ, зростання котирувань квот на викиди двоокису вуглецю, що підвищує попит на газову генерацію, подорожчання СПГ", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

У "Нафтогазі" додали, що визначення ціни ПСО відбулося востаннє через заплановане відкриття ринку газу для виробників тепла.

"З 1 травня 2021 року завершується дія Положення про покладення спеціальних обов'язків на суб'єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 19.10.2018 № 867.

Згідно із документом, компанія постачала газ виробникам теплової енергії за ціною, що обраховувалася за ринковою формулою", - пояснили в "Нафтогазі".

У компанії зазначили, що з 1 травня 2021 року підприємства теплокомуненерго мають отримати змогу вільно обирати постачальника газу.

З боку групи Нафтогаз постачати газ великим виробникам тепла буде ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг".

"Контракти укладатимуться на комерційних засадах, на умовах попередньої оплати або ж постоплати при наданні банківської гарантії. Малі та середні споживачі, у тому числі ОСББ, можуть закуповувати газ у ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо:

Оптова ціна на природний газ для потреб виробників тепла у рамках покладених на "Нафтогаз" спецобов'язків (ПСО) у березні становила 6,28 грн за кубометр (без урахування ПДВ та витрат на транспортування) - це на 8% нижче, ніж у лютому.

Нардепи-члени енергетичного комітету Верховної Ради звернулись до Кабміну з пропозицією про терміновий розгляд питання продовження терміну дії спецзобов'язань (ПСО) на ринку газу для виробників теплової енергії.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: