"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Держрегулювання цін на пальне призведе до негативних наслідків – Міненерго

Понеділок, 26 квітня 2021, 14:55
 

Заступник міністра енергетики Максим Немчинов заявив, що запровадження держрегулювання цін на бензин і дизпаливо призведе до негативних наслідків для ринку.

Про це він сказав у коментарі "Інтерфакс-Україна".

"Міністерство енергетики не має наміру ініціювати впровадження держрегулювання цін на бензин і дизельне паливо. Це призведе до негативних наслідків для ринку", - підкреслив заступник міністра.

За словами Немчинова, держрегулювання загрожує, зокрема, обмеженням конкуренції на ринку, збільшенням тіньового сегменту, підвищенням цін нафтотрейдерами як страховка для компенсації підвищення цін у разі їх значних коливань, а також обмеженням продажу нафтопродуктів за готівку і переходом на талонну систему.

Реклама:

Він додав, що Мінекономіки і АМКУ мають достатньо повноважень і важелів впливу на ринок моторного палива і контролю ситуації на ньому, щоб не допускати антиконкурентних дій його учасників.

Заступник міністра також розповів, що Міненерго завершує розробку Концепції розвитку газо- і нафтопереробної промисловості та Концепції розвитку ринку нафтопродуктів і газових палив України до 2025 року.

За його словами, обидві концепції спрямовані на створення системної галузевої політики, а також фіскальних і регуляторних умов відновлення та підвищення ефективності роботи галузевих підприємств.

Читайте також: Паливні домовленості уряду та нафтотрейдерів: ціни знизились, але лише до травня

Ударимо митом по агресору: чим загрожує обмеження імпорту пального та до чого тут олігархи

Нагадаємо:

З квітня компанія Proton Energy Group S.A., до якої входить пов’язана з Віктором Медведчуком мережа Glusco, зупинила поставки продукції на український ринок – один з найбільших партнерів компанії, Wexler, вже заявив про зупинку постачання російського дизпалива.

У Міністерстві економіки відбулася нарада з представниками паливного ринку, на якому сторони запевнили, що ризик дефіциту наразі відсутній, а колишні поставки від Proton Energy будуть заміщені альтернативними джерелами.

Повідомлялось, що міжнародний трейдер Coral Energy замінить Proton Energy Group S.A. у ланцюжку поставок НК "Роснефть" в Україну.

Антимонопольний комітет вважає, що найбільші мережі АЗС необ'єктивно реагують на зниження світових котирувань на пальне, що може призводити до завищення цін для споживачів.

В Антимонопольному комітеті застерегли операторів ринку бензину і дизпалива від антиконкурентних дій, що можуть негативно вплинути на ціни і наповнення ринку.

Україна у травні може зіткнутись з дефіцитом дизпалива через планове технічне обслуговування білоруського Мозирського НПЗ, що збігається із зупинкою у постачанні із заводів російської "Роснефти".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: