"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Перша компанія отримала сертифікат, що наближає українські митні практики до ЄС

П'ятниця, 26 березня 2021, 15:18
 

В Україні видали перший сертифікат Авторизованого економічного оператора (АЕО), що дозволяє використання спрощених процедур з митних питань – запровадження АЕО було передбачено Угодою про асоціацію з ЄС.

Про це повідомляє пресслужба Мінфіну.

Вперше АЕО в Україні отримало ПАТ "Джей Ті Інтернешнл Україна". Ця ініціатива є одним із перших євроінтеграційних проектів Держмитслужби, кажуть у відомстві.

"Митні органи не мають бути бар'єром при перетині кордону. Ця практика відходить в минуле. Ми підтримуємо чесний бізнес і максимально полегшуємо митні процедури для добросовісних імпортерів та експортерів", – коментує міністр фінансів Сергій Марченко.

Реклама:

"Статус АЕО - це найвищий ступінь довіри митниці до підприємств у вигляді надання їм спеціальних спрощень та переваг при здійсненні митних формальностей", – додав він.

Зокрема, розвиток інституту АЕО є важливим проєктом у контексті євроінтеграції, адже сприяє наближенню митного законодавства країни до стандартів ЄС, спрощує міжнародну торгівлю та підвищує конкурентну привабливість українських підприємств.

Голова Держмитслужби Павло Рябікін назвав цей проєкт програмою співпраці митниці і бізнесу. За його словами, видача першого сертифікати засвідчує, що Україна виконала одне зі своїх зобов’язань за Угодою.

"Митниця має довіряти доброчесним підприємцям. Програма Авторизованого економічного оператора переводить цю довіру у практичну площину", – прокоментував він.

У відомстві нагадали, що програму АЕО запроваджено Всесвітньою митною організацією у 2005 році шляхом ухвалення Рамкових стандартів безпеки і полегшення світової торгівлі. На сьогодні програми АЕО реалізовані у 97 країнах світу. Ще 20 – їх впроваджують.

Нагадаємо:

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №1048, який запровадить в Україні інститут авторизованого економічного оператора (АЕО) і наблизить митні процедури до стандартів ЄС.

Верховна Рада ухвалила його в цілому 2 жовтня 2019 року.

Програма має перспективу подальшого взаємного визнання у країнах ЄС, та є одним із основних базисів митного співробітництва між Україною та ЄС.

Майбутнє визнання статусу АЕО митними органами країн ЄС забезпечить участь АЕО у формуванні так званих безпечних ланцюгів постачання товарів та підвищить їх конкурентоспроможність на зовнішньому та внутрішньому ринках.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: