"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Шевченко: НБУ працює над посиленням інституційної незалежності

П'ятниця, 26 березня 2021, 14:05
 

Голова НБУ Кирило Шевченко заявив, що команда Нацбанку "послідовно працює над посиленням інституційної незалежності регулятора".

Про це він написав у Facebook.

"Цілком поділяю позицію пана Джорджа Кента, представника Державного Департаменту США, про те, що будь-який закон, що ставить під загрозу незалежність НБУ, не допомагає Україні.

Команда Національного банку послідовно працює над посиленням інституційної незалежності регулятора, покращенням корпоративного управління в держбанках і зниженням частки поганих кредитів в банківській системі", - написав Шевченко.

Реклама:

За його словами, у межах цього курсу НБУ послідовно впроваджує на законодавчому рівні найкращі світові практики функціонування банківської системи.

Зокрема, на розгляді Ради перебуває законопроєкт про вдосконалення корпоративного управління у банках, погоджений з експертами МВФ.

"Мета законопроєкту - підвищення відповідальності органів управління банків за ухвалені рішення, забезпечення прозорості та стабільності діяльності як окремих банків, так і банківської системи загалом.

Документ удосконалює та підвищує ефективність системи внутрішнього контролю в українських банках, зокрема в частині управління ризиками", - пояснив Шевченко.

"Доопрацьовуються з урахуванням кращого досвіду наших міжнародних партнерів зміни до Закону України "Про Національний банк України", спрямовані насамперед на вдосконалення взаємодії між Радою та правлінням НБУ, що має підвищити інституційну стійкість і незалежність Національного банку", - додав голова НБУ.

Він також нагадав, що НБУ ініціював створення в Україні спеціалізованого фінансового суду, який "дозволить банкам ефективніше врегульовувати питання непрацюючих кредитів та загалом позитивно вплине на інвестиційне середовище".

"Національний банк був і залишається технократичним інститутом, що неухильно дотримується своєї місії - забезпечення фінансової та цінової стабільності заради сприяння економічному розвитку України.

Ми глибоко вдячні нашим американським партнерам та колегам з МВФ за підтримку НБУ на цьому шляху і розраховуємо на подальший розвиток плідного співробітництва", - резюмував Шевченко.

Раніше заступник помічника держекретаря США Джордж Кент, який відповідає у Держдепі за політику США щодо України, підкреслив, що будь-який закон, який ставить під загрозу незалежність організацій - чи то НАБУ, чи НБУ - не допомагає Україні.

Нагадаємо:

Незалежність НБУ,  так само як і антикорупційних установ, є надважливим принципом для економічної та фінансової стабільності України і для продовження співпраці Києва з МВФ, заявив директор пресофісу МВФ Джері Райс.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: