У ЄС банки хочуть зобов’язати звітувати щодо екологічності їхніх позик

Понеділок, 1 березня 2021, 14:29
 

Банківський регулятор ЄС виносить на обговорення проєкт щодо використання показника "коефіцієнту зелених активів", що відображатиме, яка частка банківських інвестицій спрямована на "зелені" проєкти.

Про це повідомлє Reuters, Bloomberg Quint.

Якщо новацію ухвалять, усі банки розкритимуть інформацію про те, яка частка загальної суми позик є "зеленою" згідно визначень ЄС. Кредиторам також потрібно буде звітувати щодо доходів, отриманих від "зеленого" бізнесу. 

Показник (green asset ration, GAR - ЕП) вимірюватиме кількість кліматично дружніх кредитів, авансів та боргових цінних паперів у порівнянні з загальною сумою активів на балансі позикодавця.

Реклама:

У регуляторі European Banking Authority кажуть, що коефіцієнт може показувати, зокрема, чи переходить фірма від фінансування викопного палива до відновлюваних джерел енергії. Регулятор також очікує, що спершу результати будуть в межах однозначних чисел, та згодом поступово зростатимуть.

Одна з причин запровадження нового показника - необхідність надати інвесторам якомога більш повну та надійну інформацію щодо того, як кліматичні зміни впливатимуть на фінустанови, оскільки шторми та інші погодні умови впливають на вартість їхніх активів та зобов’язань.

Інша причина - виконання умов Паризької угоди з метою втримати глобальне потепління у темпі нижче за 2 градуси Цельсія.

Банки в межах Євросоюзу повинні будуть публікувати GAR у своїх фінзвітностях з 2022 року на основі даних з 31 грудня 2021 року.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: