Минулоріч уряд видав держгарантій на майже 50 мільярдів, найбільше - Укравтодору - КШЕ 

Понеділок, 1 березня 2021, 11:39
 

У 2020 році уряд ухвалив 21 рішення щодо надання державних гарантій під позики установ на загальну суму 48,5 мільярда гривень, найбільше гарантій отримав Укравтодор - 23,5 мільярда гривень.

Про це йдеться в аналізі Київської школи економіки на основі даних ДЕржказначейства.

З загальної суми у 48,5 мільярда гривень, 43,6 млрд грн - гарантії по кредитах у гривні, ще 4,8 млрд грн - по кредитах у валюті.

Найбільше держава гарантувала боргів Укравтодору - 23,5 млрд грн. "Причому, для нього держава гарантує позичальнику не лише сплату по боргу, але й навіть відсотковий дохід", - додають у КШЕ.

Реклама:

15,1 млрд грн гарантій надали "Укренерго". З них 4,8 млрд грн - гарантія по позиці від ЄБРР (еквівалент 149 млн євро).  Решта - внутрішні гарантії, по боргах у гривні. Зазначається, що держава гарантувала всі платіжні зобов’язання по цих боргах.

Також, 11 банків  на портфельній основі отримали 3,9 млрд грн для фінансування мікро-, малого та середнього бізнеса.

Ще 3 мільярди гарантій спрямовано для ДП "Антонов", 2,9 млрд грн - для Державної іпотечної установи

У Школі зазначають, що основна поблема держгарантій полягає у неспроможності установ, які ці гарантії отримують, віддати власні борги згодом, тому "робити це за них буде держава". 

"Таким чином, фактично мова йде про приховане збільшення державного боргу, яке створить додатковий тиск на державний бюджет в момент, коли цим позичальникам потрібно буде робити перші ж платежі по погашенню даних позик", - пояснили аналітики.

Вони також зауважили, що з 21 рішень щодо надання державних гарантій, 15 вступило в силу 31 грудня 2020 року: "Тобто уряд поспішав роздати гарантії наприкінці року", - кажуть у Школі.

Нагадаємо:

Кабінет міністрів своєю постановою надав державні гарантії в 3 млрд грн Державній іпотечній установі для забезпечення часткового виконання боргових зобов'язань за внутрішніми кредитами.

Кабмін на засіданні 25 листопада підтримав запуск програми портфельних гарантій по кредитах для малого і середнього бізнесу - "Укрексімбанк" визначили агентом гаранта, який перевірятиме правильність отриманих від банків документів і проводитиме оцінку та моніторинг портфелю кредитів.

Кабінет Міністрів постановив виділити у 2020 році держгарантії "Укренерго" сумою до 11,3 мільярда гривень для погашення боргів перед виробниками зеленої енергетики.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: