В "АрселорМіттал Кривий Ріг" заявили про "новий сезон слідчих дій СБУ"

Вівторок, 9 лютого 2021, 14:35


Кінець епохи офшорів

Співробітники СБУ повернулися на комбінат "АрселорМіттал Кривий Ріг" та планують продовжити слідчі дії у зв'язку із ухилянням від сплати податків і заниженні рентних платежів в 2015-2019 рр. Компанія відкидає звинувачення, називаючи підхід регуляторів до бізнесу "очевидно вибірковим".

Про це йдеться у заяві "АрселорМіттал Кривий Ріг".

"Вчора, 8 лютого, співробітники СБУ повернулися на підприємство для перевірки гірничо-збагачувального виробництва. Як законослухняний і відповідальний бізнес "АрселорМіттал Кривий Ріг" завжди активно співпрацює з усіма правоохоронними органами, в останні два роки - особливо тісно. Раніше СБУ вже інспектувала об'єкти сталеплавильного, агломераційного, коксохімічного виробництв, знайомилася з документацією підприємства.

Цього разу візит правоохоронців запланований в гірський департамент підприємства в зв'язку з нібито ухилянням від сплати податків і заниженні рентних платежів в 2015-2019 рр. Сьогодні представники СБУ планують продовжити слідчі дії і зробити огляд території кар'єрів підприємства з відбором зразків сировини", - йдеться у повідомленні.

"Компанія категорично відкидає необґрунтовані звинувачення, вважаючи справу неправомірним, а підхід регуляторів до бізнесу - очевидно вибірковим", - йдеться у позиції підприємства.

У компанії нагадали, що восени 2020 року СБУ вже провела на підприємстві слідчі дії на підставі рішення суду, пов'язані з податковими платежами.

"Ще в 2019 році Офіс великих платників податків провів планову перевірку підприємства щодо дотримання податкового законодавства за попередні 4 роки. Примітно, що результати такої перевірки були оголошені ще до її закінчення.

Після перевірки контролюючий орган збільшив податкові зобов'язання "АрселорМіттал Кривий Ріг" на 7,9 млрд грн. Одне з найбільших донарахувань "АрселорМіттал Кривий Ріг" отримав відносно рентної плати за користування надрами. Висновок податкових інспекторів ґрунтувався на нібито неправильному визначенні підприємством об'єкта рентної плати", - стверджують в "АрселорМіттал Кривий Ріг".

У компанії додали, що оскаржили отримані рішення, після чого донараховані зобов'язання були частково скасовані. 

"Суди різних інстанцій неодноразово вказували, що об'єктом рентної плати є мінеральна сировина - залізна руда. Таку методику розрахунку рентної плати "АрселорМіттал Кривий Ріг" вважає обгрунтованою.

Аналогічні перевірки нерідко закінчувалися в суді на користь бізнесу і зі значними втратами для держбюджету через компенсації судових витрат на розгляд таких справ. Так, відповідні рішення були винесені на користь основних промислових підприємств Кривого Рогу. Факт скасування частини донарахувань по податковій перевірці в установленому законом порядку не може розглядатися як злочин. Навпаки, адміністративне оскарження є важливою гарантією прав і законних інтересів бізнесу", - додали в компанії.

"АрселорМіттал Кривий Ріг" стверджує, що частину нескасованих донарахувань оскаржить в суді, судовий процес ще триває.

"Оскільки такі податкові зобов'язання є неузгодженими, підприємство не може бути притягнуто до відповідальності за нібито ухилення від їх сплати за ст. 212 Кримінального кодексу України. Такі дії правоохоронних органів прямо порушують принципи оподаткування в Україні, зокрема, презумпцію правомірності дій платника податків", - підкреслили на комбінаті.

Доповнено.

У СБУ у коментарі "Укрінформу" заявили, що Головне слідче управління здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо службових осіб ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг".

"Перевіряється інформація про умисне заниження менеджментом товариства податкового зобов’язання з рентної плати за користування надрами. За попередньою версією слідства, це призвело до ненадходження до держбюджету України коштів в особливо великих розмірах - 2,2 млрд грн", - заявили в СБУ.

У відомстві додали, що у межах кримінального провадження призначено комплексну судову експертизу.

"Її проведення доручено експертам харківського Науково-дослідного інституту судових експертиз ім. М.С. Бокаріуса. Під час досудового розслідування, за клопотанням експертів, для доступу до дослідження зразків було отримано ухвали суду. Вони передбачають дозвіл на проведення оглядів адміністративних будівель та виробничих потужностей, складських приміщень товариства.

Для відбору зразків рудного матеріалу та дослідження технологічних операцій, які входять до технологічного циклу, співробітники СБУ за участі спеціаліста НАН України проводять необхідні огляди. Досудове розслідування триває", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо:

20 липня 2019 року співробітники СБУ провели обшуки на ПАТ "ArcelorMittal Кривий Ріг".

Вони також заблокували проект введення в дію машини безперервного лиття заготовок №3, вартість якого разом із МБЛЗ №2, яке вже проходить гарячі випробування, становить 140-150 млн дол.

Разом із тим, тодішній секретар РНБО Олександр Данилюк на своїй сторінці в Facebook, коментуючи обшуки на "АрселорМіттал", назвав їх "тривожним викликом".

Безпосередньо перед обшуками президент Володимир Зеленський розкритикував підприємство за шкоду екологічній ситуації в регіоні і закликав надати фінансову підтримку постраждалим через шкідливі викиди особам.

17 липня СБУ порушила кримінальну справу стосовно підприємства за ст. 441 КК - "екоцид", яка передбачає позбавлення волі на строк від восьми до 15 років.

22 липня в. о. глави СБУ Баканов звинуватив менеджмент "ArcelorMittal Кривий Ріг" у недбалому використанні інвестицій Лакшмі Міттала.

"ArcelorMittal Кривий Ріг" заперечувало звинувачення на свою адресу з боку СБУ і заявляло про збитки в 1 млн дол за підсумками цього місяця через вимушену зупинку пуско-налагоджувальних робіт на машині безперервного лиття заготовок №3 після обшуку СБУ 20 липня.

Після публічних звинувачень від представників нової влади компанія ArcelorMittal погодилась інвестувати 400 мільйонів гривень у будівництво онкоцентру у Кривому Розі.

8 серпня топ-менеджери "ArcelorMittal Кривий Ріг" зустрілися з президентом Володимиром Зеленським та представниками Офісу президента і домовились про збільшення інвестицій у сферу захисту довкілля, натомість СБУ розморозить інвестиційний проект компанії на 150 мільйонів доларів.

У жовтні 2019 року президент Володимир Зеленський заявив про досягнення компромісу з комбінатом "ArcelorMittal Кривий Ріг" - компанія побудує у місті онкоцентр.

Економічна правда