"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Через аварію на Запорізькій ТЕС в енергосистемі виник дефіцит – його вже компенсували

Четвер, 4 лютого 2021, 15:35
 

В "Укренерго" заявили, що унаслідок повного розвантаження Запорізької АЕС після аварії 3 лютого в об'єднаній енергосистемі України з'явився дефіцит потужності 750 МВт - його компенсували за рахунок збільшення виробництва електроенергії на гідроелектростанціях.

Про це повідомляє прес-служба "Укренерго".

"Ввечері 3 лютого, о 19:26, дією захистів одночасно було відключено групу силових трансформаторів (АТ-1 та АТ-2) на Запорізькій ТЕС "ДТЕК Дніпроенерго" та повітряну лінію (ПЛ) 150 кВ Луч - Велика Білозерка в мережі оператора системи розподілу ПАТ "Запоріжжяобленерго".

При цьому на Запорізькій ТЕС аварійно відключилися від мережі енергоблок №2 з навантаженням 255 МВт та блок №3 з навантаженням 204 МВт. Після цього, о 19:27, аварійно відключився блок №4 з навантаженням 273 МВт. В підсумку Запорізька ТЕС розвантажилася повністю - до 0 МВт з втратою живлення власних потреб", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Зазначається, що у результаті цього було тимчасово знеструмлено споживачів міст Енергодар та Дніпрорудне сумарним навантаженням 24 МВт (за оперативними даними), що заживлені від мереж "Запоріжжяобленерго".

"При цьому всі лінії магістральної мережі та підстанції НЕК "Укренерго" в Запорізькому енерговузлі залишалися в роботі без будь-яких відключень", - додали в "Укренерго".

"Внаслідок повного розвантаження Запорізької ТЕС в ОЕС України з’явився дефіцит потужності 750 МВт, який диспетчери "Укренерго" компенсували за рахунок збільшення виробництва електроенергії на гідроелектростанціях (ГЕС та ГАЕС), які 3 лютого виробили 26,8 млн кВт·год, що на 8 млн кВт·год більше обсягів торгових графіків.

Аварійна допомога з суміжних енергосистем 3 лютого не активувалася", - пояснили у компанії.

Повідомляється, що на Запорізькій ТЕС 3 лютого о 21:22 було відновлено енергопостачання для власних потреб, а о 3:47 04 лютого - запущено в роботу енергоблок №4, який зараз працює з навантаженням понад 200 МВт.

"Енергоблок №1 включено в роботу 04 лютого о 09:55. Включення в роботу енергоблоку №3, за інформацією Запорізької ТЕС, очікується протягом дня 4 лютого.

Для з’ясування обставин інциденту на Запорізькій ТЕС буде створено комісію за участю представників всіх необхідних інстанцій, зокрема і НЕК "Укренерго", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо:

3 лютого о 19:25 відбулася аварія на Запорізькій ТЕС – найпотужнішій тепловій електростанції України.

Станція повністю відключилася від енергосистеми через замикання на підстанції "Луч" "Запоріжжяобленерго", внаслідок чого без світла залишилося місто Енергодар. Згодом енергопостачання міста відновили.

На момент аварії в роботі були три енергоблоки сумарною потужністю 750 МВт.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: