АМКУ пропонує змінити принципи продажу електроенергії на біржі

Четвер, 4 лютого 2021, 14:08
 

Антимонопольний комітет напрацював рекомендації для Міненерго, аби електроенергія держгенерації на ринку не йшла "в одні руки" великих гравців.

Про це повідомляє пресслужба АМКУ.

У Комітеті зазначають, що реалізація запропонованих принципів "унеможливить спотворення конкуренції та забезпечить усунення штучних бар’єрів для покупців електричної енергії у державної генерації".

Так, на біржі трапляються ситуації, коли дрібним покупцям електроенергії відмовляють у продажу в очікуванні на більш крупного покупця незалежно від запропонованої ціни. "А такі штучні обмеження в доступі до ресурсів ставлять у нерівні умови різні за розмірами компанії", - кажуть в АМКУ.

Реклама:

Згідно з Регламентом проведення аукціонів на "Українській енергетичній біржі" виробники електроенергії мають можливість укрупнювати лоти шляхом об’єднання їх у крупні пакети. На думку Комітету, такий підхід "відсікає чимало дрібних покупців, які так само могли б взяти участь у торгах і забезпечити формування справедливої ринкової ціни". 

Водночас Регламент дає право відхиляти зустрічні пропозиції учасників торгів, навіть, якщо вони пропонують вищу ціну. Саме цією нормою й користуються під час аукціону продавці, відмовляючи покупцям.

Пропозиції АМКУ, спрямовані до Міненерго, мають відповідати трьом вимогам:

  • продавці при прийнятті зустрічної пропозиції мають керуватися принципом максимальної цінової вигоди та приймати пропозиції за цінами від найбільшої до найменшої;
  • унеможливити прийняття зустрічної пропозиції, запропонована ціна за якою є меншою за ціну за 1 МВт-год/коефіцієнт, визначену у зустрічній пропозиції іншого покупця, яка не була знята (видалена) на момент прийняття зустрічної пропозиції;
  • зробити можливим об’єднання лотів в пакети виключно за умови дотримання перших двох обмежень.

"Реалізація запропонованих Комітетом пропозицій забезпечить рівний доступ усіх потенційних покупців до аукціонів з продажу електроенергії за двосторонніми договорами та дозволить задовольнити попит усіх учасників торгів", - підсумовують в АМКУ.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: