"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Приватбанк видав перші бізнес-кредити за портфельними гарантіями

Вівторок, 23 лютого 2021, 15:05
 

Приватбанк надав перші кредити бізнес-клієнтам за новою програмою із залученням державних гарантій на портфельній основі.

Про це повідомляє прес-служба банку.

За словами керівника Дирекції МСБ Приватбанку Євгена Заіграєва, зі старту програми Приватбанк отримав вже більше 800 заявок з документами від бізнес-клієнтів та видав перші два кредити з частковим покриттям "державними гарантіями".

"Перші бізнес-кредити були видані по програмі "КУБ з заставою" менш ніж за два тижні з моменту подачі клієнтом пакету документів у банк: перший позичальник, який отримав фінансування з "покриттям" державними гарантіями - має магазин будівельних матеріалів у Луцьку та планує витратити кредит у 980 тисяч гривень на фінансування оборотного капіталу", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Ще один позичальник за цією програмою працює на Закарпатті та планує витратити кредит на 600 тисяч гривень на фінансування міжнародних перевезень до Словаччини, Угорщини та Чехії вантажними мікроавтобусами.

Нагадаємо:

Державний "Укргазбанк" видав перший в Україні кредит, який забезпечений портфельною гарантією від держави - кредит у розмірі 1,5 млн грн терміном на 2 роки отримав підприємець з Чернівецької області  для розширення свого виробництва.

Раніше Приватбанк відкрив кредитування підприємців та МСБ за програмою державних гарантій.

3 вересня Верховна Рада підтримала законопроєкт №3659-д про надання державних гарантій на портфельній основі. 

Президент Володимир Зеленський підписав закон щодо надання державних гарантій на портфельній основі та фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян житлом.

Портфельні гарантії – це зобов'язання держави погасити перед банком до 80% кількох кредитів (кредитного пулу) підприємця, якщо він збанкрутує.

Передбачається, що державні гарантії на портфельній основі надаватимуться в межах 3% від планових доходів загального фонду держбюджету або близько 30 млрд грн. З них левова частка дістанеться "Укратодору".

"МСБ готові гарантувати близько 5 млрд грн, враховуючи певні обмеження. Буде вибірка чи ні – треба дивитися. Це новий інструмент, ми запускаємо його фактично "з коліс" за два місяці від ідеї до реалізації", – сказав в інтерв'ю "РБК-Україна" міністр фінансів Сергій Марченко.

Читайте детальніше: Чи "дотисне" Зеленський банки: в уряді придумали альтернативу кредитам "5-7-9%"

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: