"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Раді почали збір підписів за відставку голови Мінстратегпрому Уруського

Вівторок, 2 лютого 2021, 18:15
 

У Верховній Раді почали збір підписів за відставку віце-прем'єра - міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олега Уруського.

Про це на брифінгу заявив голова комітету Ради з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, передає ZN.UA.

"Ми вирішили почати збір підписів за зняття з займаної посади Уруського Олега Семеновича, зокрема з посади віцепрем'єр-міністра - міністра з питань стратегічної промисловості", - сказав він.

За його словами, збір підписів про відставку Уруського ініціювали, щоб не ризикувати іміджем Державного космічного агентства і досягненнями, які у сфері супутникових технологій вже зробили і профільний комітет, і Держагентство.  А також, щоб не зірвати запуск українського супутника до кінця 2021 року.

Реклама:

"Наталуха повідомив про те, що навколо державного заводу "Арсенал" склалася ситуація, у якій вбачаються корупційні ознаки, а також спроби керівництва Мінстратегпрому захистити власних друзів на відповідних посадах.

Народний депутат нагадав, що директором "Арсеналом" вже 17 років є Ігор Волощук. Він, за словами Наталухи, фігурує щонайменше у п’яти кримінальних провадженнях", - йдеться у повідомленні.

"За словами Наталухи, у результаті інвентаризації держпідприємства і розслідування порушень, які проводило Державне космічне агентство, виявилося, що Волощук допустив відчуження понад 42 тисяч квадратних метрів ДП "Арсенал", а також понад 60 тисяч метрів квадратних земельних ділянок у цілому.

Крім того, у результаті його діяльності за 17 років чисельність працівників "Арсеналу" скоротилася з 2,5 тис. осіб до 206 осіб. Обсяг виготовленої продукції зменшився з 16,5 млн доларів до 200 тисяч доларів", - цитує Наталуху ZN.UA.

"Всі матеріали по пану Волощуку та ДП "Арсенал" були передані до генпрокуратури, до Національного антикорупційного бюро, а керівництво Державного космічного агентства почало процес відсторонення Волощука від займаної посади", - cказав нардеп.

Проте, за його словами, 24 грудня суддя Печерського райсуду Києва Сергій Вовк замість відсторонення Волощука виніс постанову про заборону вчиняти дії щодо його звільнення. 

Водночас міський голова Києва Віталій Кличко, з яким потрібно погоджувати звільнення директора "Арсеналу", також цього не зробив. Тому Державне космічне агентство направило Кабміну прохання про погодження звільнення Волощука, розповів Наталуха.

"Мінстратгепром як профільне міністерство через два тижні, після розгляду цього прохання, повернуло його до керівництва Державного космічного агентства, але без надання згоди, а з початком нового конкурсу на заміну керівника Державного космічного агентства.

Тобто людина, яка фактично знайшла всю цю корупцію, викрила, зафіксувала, передала до генпрокуратури та НАБУ, на сьогоднішній день знаходиться у процесі заміни, тому що, очевидно, за 17 років можна було потоваришувати з паном Волощуком нинішньому керівництву Міністерства стратегічної промисловості", - додав Наталуха.

Читайте також: Мінстратегпром чи Міністерство з антиутопії Орвелла: Кому належатиме оборонна промисловість України

Як поділили "Арсенал": кому дісталася "золота" земля легендарного заводу на печерських пагорбах

Нагадаємо:

У липні 2020 року Кабінет міністрів утворив новий орган - Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості на чолі з Олегом Уруським.

16 липня Верховна Рада призначила Олега Уруського віцепрем'єр-міністром - міністром з питань стратегічних галузей промисловості.

В "Укроборонпромі" заявили, що стурбовані згортанням реформи оборонно-промислового комплексу України та втручанням у свою господарську діяльність з боку Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості.

У Мінстратегпромі заявили, що здивовані "демаршем" керівництва "Укроборонпрому" і "спробою позиціонуватися, як ексклюзивний "політичний гравець", який має виключне право визначати пріоритети, методи та шляхи реформування і розвитку стратегічної галузі та надавати оцінку органам держвлади".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: