"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мін'юст виграв у Верховному Суді проти російської держкомпанії щодо акцій Промінвестбанку

Вівторок, 26 січня 2021, 10:58
 

Верховний Суд не задовольнив скаргу російської держкомпанії ВЕБ.РФ проти Мін'юсту України щодо заборони продажу акцій Промінвестбанку.

Про це повідомляє Finbalance.

14.01.2021 Верховний Суд відмовився задовольнити скаргу російської ВЕБ.РФ на ухвалу Київського апеляційного суду від 07.09.2020 (у справі №824/178/19). Цією ухвалою ВЕБ.РФ було відмовлено у наданні дозволу на виконання рішення арбітра Арбітражного інституту Торгової палати м. Стокгольма.

Арбітраж рішенням від 28.08.2019 зобов’язав Мін’юст зупинити примусову реалізацію 99,77% акцій Промінвестбанку, які були зареєстровані на ВЕБ.РФ, до вирішення арбітражем питання, чи порушує зазначена реалізація акцій норми міжнародного права.

Реклама:

Однак Верховний Суд погодився з висновком Київського апеляційного суду, що виконання згаданого арбітражного рішення про вжиття забезпечувальних заходів призвело б до зупинення виконання рішення Арбітражного суду (м. Гаага, Нідерланди) від 02.05.2018.

Цим рішенням було задоволено позов низки компаній, пов’язаних з Ігорем Коломойським і його партнерами, та стягнуто з РФ 159 млн дол як компенсації за нерухоме майно, експропрійоване в "приватівців" у Криму після його анексії Росією.

Нагадаємо:

Раніше в рамках виконання рішення Арбітражного суду (м. Гаага, Нідерланди) українські суди наклали арешт в т.ч. на 99,77% акцій Промінвестбанку, які належали ВЕБ.РФ. Згодом біржа "ПФТС" повідомляла, що 04.03.2020 відбувся аукціон, на якому в межах виконавчого провадження були продані 99,77% акцій Промінвестбанку за 268,7 млн грн. 

Переможцем аукціону стало ТОВ "ФК "Фортіфай", яке сплатило вказану суму. При цьому в жовтні-листопаді 2020 року АМКУ і НБУ надали дозволи компанії Сергія Тігіпка на придбання ФК "Фортіфай" (перед цим серед власників фінкомпанії з’явилися люди з оточення І.Коломойського).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: