Чеська економіка скоротилася через коронавірус менше, ніж очікувалося

Вівторок, 2 червня 2020, 17:28
 

ВВП Чехії у першому кварталі цього року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року знизився на 3,3% - через епідемію коронавірусу.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Novinky.

Падіння виявилося дещо меншим, ніж прогнозували раніше. Так, згідно з попереднім прогнозом Офісу статистики Чехії, економіка країни мала скоротитися на 3,6%.

"Найбільший спад був у торгівлі, готельному бізнесі та транспорті - на 4,9%, промисловість скоротилася на 3,7%", - додав директор департаменту національних рахунків Офісу статистики Владімір Кермет.

Реклама:

"Хоча обмежувальні заходи проти поширення коронавірусу торкнулися тільки останніх двох тижнів березня, вони настільки сильно вдарили по економіці, що потягнули весь перший квартал на значне зниження", - сказав економіст ING Bank Якуб Зайдлер.

"Економічний спад тільки в березні склав більше 10 відсотків, а в останні тижні березня - вже чверть. Враховуючи, що квітень був майже повністю вражений обмеженнями і травень також повертався до норми відносно повільно, зрозуміло, що спад у вітчизняній економіці в другому кварталі буде в двозначних цифрах", - додав він.

Хоча більшість економік світу падають у цьому кварталі через обмежувальні заходи, є один виняток. Згідно з переглянутою оцінкою, Швеція зросла на 0,4 відсотка в річному обчисленні і на 0,1 відсотка в квартальному обчисленні в першому кварталі.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: