"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банківські рахунки українців під загрозою. Нова шахрайська схема

П'ятниця, 31 січня 2020, 09:30

PROMOTED

Шахрайські хитрощі і схеми вдосконалюються з кожним днем. Так, якщо раніше українці уважно стежили за своїм гаманцем і готівкою, то сьогодні потрібно бути особливо пильними і в Інтернет-просторі.

Зараз шахраї все частіше підробляють сторінки інтернет-банкінгів великих банків і крадуть гроші з рахунків своїх "жертв".

Як виглядає шахрайська схема:

Реклама:

Аферисти дзвонять українцям нібито з офіційного номера банку, і під виглядом співробітників фінансової установи повідомляють, що у клієнта пройшло списання коштів або гроші крадуть прямо зараз.

 

У процесі розмови надсилають SMS-повідомлення (в заголовку SMS часто можна помітити напис "INTERNET"), далі просять терміново перейти за посиланням у повідомленні (воно підсвічується іншим кольором).

При цьому "жертву" кваплять, щоб вона не звертала увагу на зміст повідомлення.

Перейшовши за посиланням, людина бачить схожу сторінку інтернет-банкінгу свого банку, але насправді це сторінка-підробка, яку шахраї створили спеціально для крадіжки грошей.

Шахрай повідомляє, що для безпеки інтернет-банкінг був заблокований і для його розблокування потрібно негайно відновити пароль і повідомити секретний код з SMS.

Клієнт, натиснувши на кнопку "Відновити пароль" вводить у відповідні поля свій номер картки, термін дії, CVV-код. Таким чином шахраї отримують всі конфіденційні дані клієнта.

Їм залишається тільки оперативно зайти на будь-який платіжний сервіс для переказу грошей, ввести вкрадені дані і перевести всі гроші з картки "жертви" собі на рахунок. А секретний код з SMS, який співрозмовник просив назвати - це насправді був код для підтвердження операції про переказ грошей через сервіс платіжної системи.

"Слід зазначити, що в більшості випадків аферисти отримують доступ до інтернет-банкінгу українців саме завдяки їх необізнаності. Банк ніколи не дзвонить клієнтам з номерів гарячої лінії - вони існують тільки для вхідних дзвінків. Цим часто користуються шахраї, виманюючи конфіденційні дані по телефону. Також потрібно бути особливо уважними з повідомленнями, в яких є посилання. Краще перевіряти залишок на рахунку через мобільний додаток вашого інтернет-банкінгу", - попереджає служба безпеки банку ПУМБ.

Останнім часом українці отримують SMS від шахраїв саме з безкоштовних сервісів для розсилки повідомлень.

Наприклад, якщо відправляти безкоштовне SMS за допомогою сайту Vodafone, можна помітити, що у кінці кожного повідомлення компанія вказує, що не несе відповідальності за зміст повідомлень.

Але більшість просто не звертає на це уваги і довірливо передає свої дані аферистам.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!