КМДА дозволила реконструкцію згорілого Центрального гастроному на Хрещатику

Понеділок, 20 січня 2020, 12:33

Департамент містобудування та архітектури КМДА дозволив компанії "АБ Інвестиції та розвиток" провести реконструкцію будівлі Центрального гастроному на перетині вулиць Хрещатик та Богдана Хмельницького, що згоріла у 2017 році.

Джерело: "Наші гроші" з посиланням на дані департаменту

Деталі: Зокрема, 1 листопада 2019 року департамент містобудування видав "АБ Інвестиції та розвиток" містобудівні умови та обмеження на реконструкцію колишнього гастроному.

Відповідно до виданого документу планується реконструкція з реставрацією, реабілітацією та пристосуванням частини нежилого будинку під громадсько-торговельний центр із закладами обслуговування населення.

Висота частини, що підлягає реставрації з пристосуванням, не зміниться. Очевидно, йдеться про фасадну частину будівлі. Разом з тим висота частини, що підлягає реконструкції, становитиме 27 м (орієнтовно 6 поверхів при висоті стель 4 м). Остаточну висоту буде визначено проектною документацією.

Нагадаємо:

Центральний гастроном розташований за адресою вул. Б. Хмельницького, 40/1. Власником будівлі і ділянки під нею є ТОВ "АБ Інвестиції та розвиток".

У червні 2017 року будівля сильно постраждала від пожежі.

Будинок колишнього Центрального гастроному є пам’яткою архітектури. Це була найстаріша будівля, яка збереглася на Хрещатику. Будинок побудований за проектом архітектора Ніколаєва у 1874 році як готель "Кане". Тут жив художник Михайло Врубель, до 1918 року – гетьман Павло Скоропадський, зупинявся український актор і режисер Панас Саксаганський.

"АБ Інвестиції та розвиток" у 2006 році заснували Павло Погиба, Андрій Бойко і компанія "Арго Трейдінг Лтд". Погиба – один із керівників партії "Рух за реформи" разом з екс-кандидатом в мери Києва Сергієм Думчевим, колишній акціонер банку "Преміум", головою наглядової ради якого був Думчев.

У 2007 році Погиба був депутатом Київради від "Нашої України". У 2006 році Погиба з Андрієм Бойком заснували також ТОВ "Глобус центр".

Українська правда