"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Домовленість з МВФ відкриє Україні шлях до макрофінансової допомоги ЄС - посол

Неділя, 8 грудня 2019, 13:21

Домовленість України з Міжнародним валютним фондом щодо трирічної програми також відкриє шлях для отримання макрофінансової допомоги Євросоюзу.

Як повідомляє "Європейська правда", про це заявив посол ЄС в України Матті Маасікас.

"Таке потрібне і своєчасне укладення угоди на технічному рівні, міжнародне визнання поточних реформ в Україні. Разом із нещодавнім прийняттям закону про боротьбу з відмиванням грошей (остаточний аналіз якого ще триває) має відкрити шлях також до макрофінансової допомоги ЄС", - написав Маасікас.

У суботу стало відомо, що Міжнародний валютний фонд попередньо узгодив програму фінансування України на $5,5 мільярда на три роки.

Реклама:

У заяві МВФ зазначається, що програму ще має затвердити Рада директорів МВФ, а рішення залежатиме від виконання Україною низки невідкладних дій.

"Ми погодилися з президентом, що економічний успіх України залежить від дотримання законності в країні, скорочення впливу інтересів певних осіб, захисту тих досягнень, які були отримані після очистки банківського сектора України і повернення коштів платників податків, витрачених внаслідок банкрутства банків", - заявила директор-розпорядник фонду Крісталіна Георгієва.

Нагадаємо, Європейська рада у червні 2018 року остаточно затвердила четверту програму макрофінансової допомоги для України в обсязі 1 млрд євро.

У грудні Єврокомісія надала Україні перший транш макрофінансової допомоги обсягом 500 млн євро у вигляді позики під процентну ставку 1,25% річних з погашенням у квітні 2033 року.

Щоб отримати другий транш макрофінансової допомоги, Україні необхідно ухвалити законодавство про фінансовий моніторинг, а щоб почати вибірку коштів, країні потрібно буде перебувати в програмі МВФ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: