"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нацрегулятор затвердив тарифи для ГТС з урахуванням протоколу на транзит газу

Вівторок, 24 грудня 2019, 16:28
 

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, у вівторок затвердила тарифи "Оператора газотранспортної системи України" на послуги з транспортування газу для точок входу/виходу на 2020-2024 рр.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на сайт регулятора.

У комісії зазначають, що під час розрахунку тарифів вони врахували лист Оператора ГТС від 23 грудня, який подав регулятору уточнювальні документи на підставі підписаного в Мінську 20 грудня тристороннього протоколу Україна-РФ-ЄК.

Зокрема, тариф на транспортування для точок входу збільшиться на 11% - з діючих 91,87 грн, до 101,93 грн за 1 тис. куб. м (тут і далі - без ПДВ), тоді як для точок виходу - знизиться на 21%, з 157,19 грн до 124,16 грн за 1 тис. куб. м.

Реклама:

При цьому в проекті постанови за сценарію нульового транзиту тариф на транспортування для точок входу планувалося збільшити в 4,3 раза - до 393,55 грн за 1 тис. куб. м, для точок виходу - в 1,8 раза, до 288,5 грн за 1 тис. куб. м.

Також Нацкомісія по тарифам видала  "Оператору газотранспортної системи України" ліцензію на здійснення господарської діяльності з транспортування природного газу.

Нагадуємо:

20 грудня представники Єврокомісії, України та РФ досягли остаточної домовленості з принципових позицій щодо транзиту російського газу через територію України для європейських споживачів і врегулювання взаємних претензій.

За підсумками переговорів у Мінську Росія та Україна підписали протокол домовленостей про продовження транзиту газу через Україну й врегулювання взаємних вимог.

Виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко назвав новий газовий контракт з російським "Газпромом" "складним для всіх сторін компромісом".

Домовленості передбачають підписання контракту на 5 років з можливістю пролонгації ще на 10 років, мінімальний обсяг 65 млрд кубометрів газу в перший рік і по 40 млрд кубометрів - у наступні 4 роки, відкликання майбутніх судових позовів "Нафтогазу" і "Газпрому", згоду "Газпрому" виплатити Україні грошима до Нового року більше 2,9 млрд доларів згідно рішення Стокгольмського арбітражу. 

 Читайте такожЗа крок до контракту: чим закінчилися газові перемовини Росії та України і де був Коболєв

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: