Швейцарія зупинила одну зі своїх п’яти АЕС в рамках відмови від атомної енергії

П'ятниця, 20 грудня 2019, 20:34

Швейцарія у п’ятницю вивела з експлуатації Мюленберзьку АЕС після 47 років роботи в рамках процесу відмови від атомної енергії.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Станція потужністю 373 мегават, яку відкрили в 1972 році, виробляла достатньо електроенергії, щоб покрити споживання енергії сусіднього міста Берн протягом більш ніж 100 років.

У сценах, показаних в прямому ефірі по швейцарському телебаченню, в 12.30 технік натиснув дві кнопки в кімнаті управління, щоб зупинити ланцюгову реакцію і деактивувати реактор, закриваючи станцію назавжди.

Реклама:

Таким чином Швейцарія закрила першу зі своїх п'яти АЕС. Рішення відмовитися від ядерної енергетики було підтримане на референдумі 2017 року, який також підтримав плани уряду просувати сталу енергетику з субсидіями на розвиток сонячної, вітрової та гідроенергетики.

Сусідня Німеччина повинна відмовитися від атомних електростанцій до 2022 року, в той час як уряд Швейцарії заявив, що не буде будувати нові ядерні реактори і виведе з експлуатації свої існуючі станції в кінці їх терміну служби.

Жодних дат для зупинки інших атомних електростанцій Швейцарії не встановлено, хоча очікується, що наступною буде станція Бецнау біля кордону з Німеччиною – найстаріша в країні.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: