Норвежці зупиняють будівництво сонячної енергостанції в Україні через можливі зміни "зеленого тарифу"

Четвер, 12 грудня 2019, 10:05

Компанія Scatec Solar зупинила реалізацію проєкту з будівництва сонячної електростанції потужністю 65 МВт (СЕС) в Херсонській області через анонсовані змінами в системі виплат "зеленого тарифу".

Про це повідомила керівник з управління бізнесом компанії в Україні Аліна Свідерська, передає ITC.

Зокрема, через ці зміни електростанція компанії може втратити можливість продавати електрику в мережу по "зеленому тарифу", тобто за вищою, ніж ринкова, ціною.

"У цей проект компанія вклала 2-3 мільйони євро, і зараз його повністю зупинили", - повідомила Свідерська після засідання комітету "Європейської бізнес асоціації" з питань палива та енергетики.

Реклама:

За її словами, уряд планує скоротити термін, коли побудовані електростанції зможуть отримати "зелений тариф". І відповідно до анонсованих дат, компанія свою електростанцію добудувати не встигне.

Нагадуємо:

Понад 30 виробників альтернативної енергетики підписали відкрите колективне звернення до голови Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрія Геруса та міністра енергетики Олексія Оржеля з вимогою змінити законопроєкт, що готується урядом, про альтернативні джерела енергії.

Раніше повідомлялось, що у НЕК "Укренерго" не вистачає коштів, щоб виплатити у першій декаді листопада аванс держпідприємству "Гарантований покупець" для компенсації його витрат зі сплати "зеленого тарифу".

У жовтні президент Володимир Зеленський заявив про необхідність зниження "зелених" тарифів, які, на його думку, є надто високими і неринковими, з компаніями, які мають діючі контракти на отримання цих тарифів, він пообіцяв "спілкуватись".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!