"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Рахункова палата пояснила різке зростання прибутку Нацбанку

П'ятниця, 22 листопада 2019, 18:55

Частина прибутку до розподілу Національного банку, перерахована до держбюджету на 2019 рік, є більшою за мінімальні зобов’язання регулятора не завдяки результатам діяльності торік, а внаслідок ретроспективного застосування змін в обліковій політиці.

Про це йдеться у звіті Рахункової палати про результати перевірки стану виконання кошторису адміністративних витрат НБУ та зобов’язань з перерахування коштів до держбюджету за 2018 рік.

"Прибуток до розподілу за результатами діяльності НБУ минулого року становив 46,4 млрд грн і збільшений до 68,5 млрд грн у зв’язку з ретроспективним застосуванням з початку 2018 року змін облікової політики регулятора при визначенні реалізованих результатів за операціями в іноземній валюті, монетарному золоті та банківських металах через впровадження нового Порядку розрахунку чистої відкритої валютної позиції та визначення нереалізованих і реалізованих результатів за вказаними операціями", - йдеться в звіті.

До державного бюджету регулятор перерахував 64,9 млрд грн з прибутку до розподілу, що на 36,3% більше, ніж мінімальний обсяг зобов’язань НБУ на 2019 рік (47,6 млрд грн).

Реклама:

Рахункова палата зазначає, що НБУ не забезпечив якісного та обґрунтованого планування кошторису адміністративних витрат на 2018 рік. Про це свідчить суттєва відмінність між плановими та фактичними показниками кошторису, а також неодноразові зміни показників, утворення значних нерозподілених лімітів витрат та інвестицій.

Незважаючи на численні коригування, показники кошторису адміністративних витрат Нацбанку недовиконано за витратами на 522 млн грн (17,7%), за інвестиціями – на 386 млн грн (71,1%). Відбулося вивільнення резервів за активами в обсязі 2,6 млрд грн.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: