"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

АМКУ може покарати виробників сигарет за допомогу в створенні "картелю"

Середа, 25 вересня 2019, 19:15
 

Антимонопольний комітет 26 вересня може покарати найбільших тютюнових виробників за монополізацію ринку компанією "Тедіс", а також зобов’язати їх реалізовувати сигарети іншим дистриб‘юторам.

Про це написала екс-державна уповноважена АМКУ Агія Загребельська на своїй сторінці у Facebook.

АМКУ планує розглянути результати розслідування справи про порушення "Філіп Морріс Сейлз Енд Дистриб'юшн" разом з "Філіп Морріс Україна", "Джей Ті Інтернешнл Україна" разом з "Джей Ті Інтернешнл Компані Україна", "Імперіал Тобакко Продакшн Україна" разом з "Імперіал Тобако Юкрейн", "Бритіш Американ Тобакко Сейлз Енд Маркетинг Україна" разом з "А/Т тютюнова компанія "В.А.Т.- Прилуки" і "Тедіс Україна" законодавства про захист економічної конкуренції.

А саме — порушення у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються обмеження доступу інших суб’єктів господарювання (покупців) на ринок первинного продажу виробниками цигарок.

Реклама:

"Якщо говорити просто, АМКУ звинувачує чотирьох найбільших виробників цигарок та дистриб’ютора "Тедіс Україна" у створенні картеля, в результаті діяльності якого "Тедіс" став монополістом", - написала Загребельська.

"Філіп Морріс Україна", "Джей Ті Інтернешнл Україна", "Імперіал Тобакко Продакшн Україна" та "В.А.Т. Прилуки" разом виробляють понад 90% сигарет в Україні.

"В 2012 – 2013 роках тютюнові виробники, що повинні були б конкурувати між собою, в тому числі ефективністю системи дистрибуції, припиняють реалізовувати свою продукцію через власну мережу та іншим кільком десяткам оптових продавців. Весь же вироблений обсяг цигарок починають віддавати на реалізацію єдиному дистриб’ютору - ТОВ "Торгова компанія "Мегаполіс-Україна" (колишня назва компанії "Тедіс" - ЕП). За наслідком доля ринку останнього з незначної в 2011 перетворилась на 99% в 2013 році", - зазначила Загребельська.

"Транснаціональні виробники діяли (точніше бездіяли) однаково – продовжили співпрацю тільки з "Мегаполісом". Не дивлячись на пропозиції, що надходили від великих торгівельних компаній та мереж. Не дивлячись на скарги покупців. Не дивлячись на звинувачення на адресу "Мегаполісу-Україна" щодо участі в топ-корупції, ухиленні від сплати податків, контрабанді, зловживанні монопольним становищем", - додала вона.

Нагадуємо:

Скандал навколо компанії "Тедіс Україна" спалахнув наприкінці березня 2017 року.

31 березня генпрокурор Юрій Луценко повідомив про обшуки у "Тедіс". Аваков звинуватив компанію у фінансуванні тероризму.

"У справі компанії "Тедіс Україна", пов'язаної з російським олігархом Ігорем Кесаєвим, проводять понад 100 обшуків у декількох містах України", - повідомляв міністр.

Аваков також звинуватив тютюнового монополіста в "допомозі терористичним організаціям псевдо республік та несплаті податків".

3 квітня суд заарештував корпоративні права компанії й заборонив засновникам, працівникам "Тедіс Україна" розпоряджатися ними будь-яким чином.

5 квітня суд заарештував кошти на розрахунковому рахунку в столичній філії Приватбанку.

12 квітня Печерський суд зобов’язав повернути конфісковані тютюнові вироби компанії.

Tedis Ukraine, створена в 2011 році ТОВ "Торгова компанія "Мегаполіс-Україна", в травні 2016 року була перейменована на ТОВ "Тедіс Україна".

Детальніше про ситуацію навколо "Тедіс Україна" читайте у статті на ЕП: "Дали прикурити". Що Аваков і Луценко шукали у тютюнового монополіста

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: