ЄС може домовитися з РФ про постачання газу без контракту з Україною - росЗМІ

Понеділок, 16 вересня 2019, 09:52

Брюссель може запропонувати Москві постачати російський газ до Європи з 2020 року без укладання нового газового контракту з Києвом.

Як повідомляє "Європейська правда", про пише РБК з посиланням на джерело, близьке до тристоронніх газових переговорів, запланованих на 19 вересня.

За словами джерела, існує можливість контрактування "Газпромом" потужностей в українській газотранспортній системі на короткостроковий і середньостроковий періоди.

Раніше про це заявило джерело ТАСС в європейському енергетичному секторі, кажучи, що Київ, як член Європейського енергетичного співтовариства, взяв на себе зобов'язання імплементувати в своє законодавство європейські енергетичні норми.

Реклама:

За його словами, це означає, що оператор газотранспортної системи України навіть за відсутності контракту буде зобов'язаний виставляти на аукціон свої транзитні потужності. "Газпром" зможе викуповувати їх, щоб здійснювати короткострокові і середньострокові поставки.

За даними джерела РБК в російській газовій компанії, "Газпрому" підійде цей сценарій, але все буде залежати від ціни такого резервування.

Угода про транзит між Росією та Україною закінчиться наприкінці цього року, і ще не було підписано жодного нового контракту.

У січні Єврокомісія висунула пропозицію НАК "Нафтогаз України" та російському "Газпрому" щодо умов транзиту газу після 2019 року.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: