Схема Курченка: суд відпустив фігуранта додому

Середа, 7 серпня 2019, 18:25

Джерело: рішення Печерського районного суду Києва від 12 липня, оприлюднене на початку серпня

Правоохоронці затримали харківчанина, на якого була записана фірма олігарха-втікача Сергія Курченка, однак наступного ж дня суд призначив йому нічний домашній арешт.

З рішення суду: "Ні в самому клопотанні, ні прокурором в судовому засіданні не було наведено індивідуальних підстав для підтвердження необхідності застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою".

Деталі: Прокуратура клопотала про арешт підозрюваного. Він сам та його адвокат просили про домашній арешт, посилаючись на "стан здоров’я" та "наявність постійного місця проживання".

Реклама:

11 липня був затриманий колишній власник, директор та головний бухгалтер ТОВ "Харків-СПБТ". Воно належить до групи фірм, через які, за версією прокуратури, Курченко викуповував зріджений газу на спеціалізованих аукціонах за пільговими цінами.

Ім’я чоловіка у судовому рішенні приховане, однак зазначено, що він народився у місті Лозова Харківської області, а частку у компанії придбав у 2010 році. Ці дані збігаються з Сергієм Шевцовим, який перебував у розшуку Служби безпеки з вересня 2016 року.

Майже три роки тому Шевцову поштою направили повідомлення про підозру: чоловіка підозрюють у розкраданні, причетності до злочинної організації, фіктивному підприємництві та службовому підробленні.

За даними слідства, у 2011-2012 роках Шевцов умисно ухилився від сплати акцизного податку, внаслідок чого до державного бюджету не надійшло понад 29,2 мільойна гривень.

В результаті дій Шевцова "Харків-СПБТ" заволодів скрапленим газом державних "Укргазвидобування" та "Укрнафти".

Компанію Шевцова закрили у вересні 2013 року.

Чому це важливо: Олігарха Сергія Курченка, який був близьким до президента Віктора Януковича, підозрюють у багатомільйонних заволодіннях газом та грошима, створенні групи фіктивних компаній. Але у 2014 році він втік з країни і з того часу переховується від правоохоронців. Фігуранти схеми Курченка можуть володіти корисною для слідства інформацією та у випадку притягнення до відповідальності – дати викривальні покази.

Історія питання:

Олігарха Сергія Курченка називали "гаманцем Януковича". Він виник в інформаційному просторі в кінці 2012 року, коли купив ФК "Металіст" у Олександра Ярославського, а пізніше створив групу енергетичних компаній "СЄПЕК".

Курченко фігурує у численних розслідуваннях правоохоронців та журналістів. Його підозрюють у причетності до розкрадання майна державного підприємства "Укргазвидобування", організації схеми незаконного ввезення на територію України та реалізації нафтопродуктів, що могло завдати державі збитки у 7 мільярдів гривень.

Журналісти знайшли документи, які викривають схеми Курченка для ухилення від оподаткування. Внаслідок цих схем Україна, за їх даними, втратила $1 млрд доходу.

У 2017 році суд конфіскував 1,5 мільярда доларів Януковича і його оточення. При цьому, вирок суду було засекречено.

Як стало відомо "Українській правді", вивести 1,5 мільярда доларів з України Януковичу, ймовірно, допомогла компанія ICU, засновницею якої була Гонтарева.

28 березня 2019 року ГПУ повідомила, що завершила розслідування проти Курченка щодо його участі у злочинній організації екс-президента Віктора Януковича.

Водночас, інформаційне агентство "УНІАН" олігарха Ігоря Коломойського повідомило, що прокурор у цій справі Костянтин Кулик висунув підозри, в тому числі, представникам оточення президента Петра Порошенка.

У Генпрокуратурі заперечили цю інформацію, заявивши, що ці повідомлення про підозру зробили з порушенням законодавства. Прокурора Кулика виводили з групи прокурорів, а генінспекція ГПУ проводила перевірку його дій.

6 серпня стало відомо, що Генпрокуратура визнала достатніми докази щодо Валерії Гонтаревої та Олексія Філатова, схвалила їм підозри та викликає на допити.

Соня Лукашова, УП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!