"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Гройсман розкритикував рішення суду заблокувати виплату "Нафтогазом" дивідендів

П'ятниця, 5 липня 2019, 13:36

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман розкритикував рішення Окружного адміністративного суду Києва, який призупинив рішення Кабінету Міністрів, яким НАК "Нафтогаз України" зобов'язали направити на дивіденди 12,25 млрд грн, що становить 90% чистого прибутку за 2018 рік.

Про це він сказав на засіданні Кабміну, передає "Інтерфакс-Україна".

"Нещодавно один із суддів України прийняв рішення за позовами кількох держкомпаній, наприклад "Нафтогазу", зупинити перерахування майже 15 млрд грн дивідендів до бюджету країни компанією "Нафтогаз України", - висловив незадоволення прем'єр.

Нагадаємо:

Суд зупинив дію постанови Кабінету міністрів в частині, згідно з якою НАК "Нафтогаз України" повинна виплатити державі дивіденди в розмірі 90% від чистого прибутку за 2018 рік.

Реклама:

Іншим рішенням у тій самій справі від 25 червня Окружний адміністративний суд призупинив дію постанови Кабміну №364 щодо АТ "Укрнафта".

НАК "Нафтогаз України" і "Укрнафта" оскаржили постанову Кабінету міністрів про норматив відрахування чистого прибутку за 2018 рік і попросили суд об'єднати свої позови.

24 квітня Кабінет міністрів підвищив норматив відрахувань частини чистого прибутку державних підприємств до бюджету до 90%, якщо їх прибуток перевищував 50 млн грн.

Винятки стосувалися лише "Ощадбанку", "Укргідроенерго", "Укрзалізниці", і Об'єднаної гірничо-хімічної компанії, яких зобов'язали виплатити 30% без прив'язки до розміру отриманого прибутку.

В якості забезпечувального заходу за позовом "Укрнафта" просила на час його розгляду зупинити дію норми, яка зобов'язує її спрямовувати 90% чистого прибутку на виплату всых дивідендів - і НАКу (державі), і міноритаріям.

За підсумками 2018 року чистий прибуток ПАТ "Укрнафта" становив 6,44 млрд грн.

НАК "Нафтогаз України" за підсумками 2018 року одержав чистий прибуток в розмірі 11,57 млрд грн, що в 3,4 рази менше, ніж за 2017 рік (39,45 млрд грн).

На початку червня голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявляв, що компанія закликає Кабінет міністрів надати розстрочку компанії для виплати дивідендів до державного бюджету, щоб направити ці кошти на закупівлю газу напередодні опалювального сезону.

НАК "Нафтогаз України" належить 50%+1 акція "Укрнафти".

Компанії, що входять в сферу впливу групи "Приват" Ігоря Коломойського, володіють приблизно 42%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!