Китайська компанія звинувачує ДТЕК Ахметова у шахрайстві

Вівторок, 7 травня 2019, 13:44

Після семи років співпраці з китайським виробником шахтної техніки Sany компанія ДТЕК закупила техніку в іншого китайського постачальника під документами Sany.

Про негативний досвід співпраці з компанією Рината Ахметова розповів глава компанії Sany Чжан Чжіхонь в інтерв'ю для ЕП: "Глава світового виробника шахтної техніки Чжан Чжіхонь: ДТЕК купувала китайський мотлох".

За словами глави компанії Sany, особливо неприємним для компанії було те, що "цю техніку ДТЕК завезла в Україну і отримали дозвіл Держпраці на експлуатацію під нашими документами".

При цьому техніка, куплена ДТЕК, була майже вдвічі дешевше, ніж у Sany.

Реклама:

"Нас це дуже здивувало. ДТЕК – велика компанія, але виглядає так, ніби вони шукають фарбовану в кустарних умовах, дешеву техніку в Китаї", – підкреслив представник компанії.

Також він уточнив, що не знає, чи була ця техніка стара або нова. Однак, додав він, "на шахтах Китаю така не використовується".

"Нам здалося, що вони стали дивитися не на якість, а на ціну", – додав глава Sany.

Він також пояснив, що ДТЕК використала документи Sany для того, щоб отримувати дозволи на експлуатацію обладнання в Держпраці, так як на шахті діють підвищені вимоги до безпеки праці і до обладнання.

"Через це у нас з ними почалися дуже серйозні конфлікти. ТОВ "Сані Україна, важке обладнання", судиться з ними. Найближчим часом очікуємо рішення суду, яке зупинить дозвіл Держпраці і зобов'яже їх підняти обладнання на поверхню шахти", – резюмував глава китайської компанії.

Нагадаємо:

Восени 2018 року в уряді придумали, як "врятувати" Ахметова і збиткові державні шахти.

Так, Міненерго запропонувало ввести пріоритетне використання теплової генерації вугілля марки "Г", яку добувають переважно шахти "ДТЕК".

У квітні 2019 року державні шахти почали відключати від електроенергії за борги.

Як повідомлялося, збитковість і постійна залежність від дотацій, низький рівень технічного оснащення – ключові проблеми державних шахт.

Водночас розпочата урядом програма модернізації гірничо-шахтного устаткування дозволить збільшити видобуток і вивести держшахти в прибуток уже в найближчі кілька років.

Детальніше про це читайте в статті ЕП: "Китайський досвід для українських шахт. Як зробити їх прибутковими? ".

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: