Член британського парламенту отримав 5 мільйонів доларів за зняття санкцій з компаній Дерипаски

П'ятниця, 3 травня 2019, 09:26

Грег Баркер, член британської Палати лордів і голова компанії En+ Group Plc, отримав винагороду від 3 до 4 мільйонів фунтів (від 3,9 мільйона до 5,2 мільйона доларів) за переговори про зняття санкцій США з цієї компанії.

Про це, посилаючись на джерела, пише Bloomberg.

Баркер провів місяці, курсуючи між Вашингтоном, Лондоном і Москвою, щоб скласти угоду між міністерством фінансів США і російським мільярдером Олегом Дерипаскою. Переговори завершилися угодою, згідно з якою Дерипаска погодився вийти з компанії En +, яка володіє контрольним пакетом акцій алюмінієвого гіганта United Co. Rusal.

En+ не розкривала інформацію про зарплату Баркера. У своїх звітах компанія заявила, що виплатила 16 мільйонів доларів в минулому році "ключовому управлінському персоналу", включаючи 1,8 мільйона доларів невиконавчим директорам, включаючи Баркера.

Реклама:

За словами джерел, ці дані про компенсацію не включають премію Баркера, оскільки вона була видана, коли санкції були зняті на початку 2019 року.

Нагадуємо:

США скасували санкції щодо трьох компаній російського мільярдера Олега Дерипаски.

Йдеться, зокрема, про компанії Русал, EN+ Group Plc та АТ "ЄвроСібЕнерго". 

При цьому відносно самого Дерипаски санкції США продовжують діяти, а його власність залишається заблокованою.

У квітні 2018 р. Мінфін США наклав санкції на Олега Дерипаску та кілька компаній, в яких він є найбільшим акціонером, через злочинні дій Росії, а також злочинне минуле самого Дерипаски.

Санкції - найжорсткіші після анексії Криму - кілька разів переносилися, оскільки США розглядали можливість, що Дерипаска, крім іншого, більше не буде контролювати компанії.

У травні Дерипаска покинув раду директорів En+, найбільшого акціонера UC Rusal. Однак у Мінфіні США заявили, що це безпосередньо не є підставою для виведення компанії з-під санкцій.

В рамках переговорів з Вашингтоном щодо ослаблення санкцій США "Русал" та її партнер En+ вибрали директора і керівництво, не пов'язане з Дерипаскою.

Наприкінці грудня Мінфін США заявив про намір протягом 30 днів зняти санкції з цих трьох енергетичних компаній.

У січні 2019 року демократи у Сенаті підготували резолюцію, яка не підтримує вже прийняте рішення Мінфіну США зняти санкції з підприємств En+, Rusal і EuroSibEnergo, що належать Дерипасці, однак голосів за рішення, яке б заблокувало скасування санкцій, не вистачило.

У березні Дерипаска подав до суду на США, стверджуючи, що вони перевищили повноваження, наклавши санкції на його компанії.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: