"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Коболєв: Москва почала переговори про транзит газу через Україну

П'ятниця, 3 травня 2019, 09:11
 

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв повідомив, що Москва почала переговори з Україною щодо продовження транзиту газу після завершення виборів.

Про це він повідомив 2 травня у Facebook.

"Москва почала переговори щодо продовження транзиту газу одразу після завершення виборів в Україні. Цей раунд провів російський президент з далекого Пекіну", - зазначив він.

За його словами, про потребу Росії у транзиті і готовність "Газпрому" укладати контракт на стандартних європейських умовах, звісно, Путін не сказав жодного слова, але заявив про те, що Україна замерзне.

Реклама:

Коболєв назвав слова очільника Кремля "артпідготовкою перед наступними тристоронніми перемовинами у травні".

"Ціна, яку Росія пропонувала Медведчуку, є вищою за ту, за якою ми купували у європейських постачальників. Крім того, вона була на 47% вищою за ціну, яку визначив як справедливу для нас Стокгольмський арбітраж", - прокоментував глава "Нафтогазу".

Коболєв також заявив, що через російський "Газпром" Україна не може об’єднати газовий ринок з ЄС і отримати нижчі ціни на газ.

За його словами, важливо, щоб новий контракт на транзит був укладений за європейськими правилами.

"Це дозволить "перенести точки передачі газу на східний кордон" – тобто, запропонувати потужності української ГТС іншим транзитерам газу, наприклад, європейським клієнтам Газпрому", - повідомив він.

На думку Коболєва, цього росіяни будуть уникати усіма способами.

Глава правління "Нафтогазу" повідомив, що наразі в Україні працюють над тим, щоб додатково закачати до українських сховищ близько 3 млрд куб. м газу.

"Це важливо, щоб в українських оселях було тепло, навіть якщо Газпром робитиме чергову кризу. За нашими даними, європейські трейдери також створюють додаткові резерви. Усі розуміють, що зима близько", - пояснив він.

Нагадаємо27 квітня Путін заявив, що Україна в разі втрати транзиту газу з РФ не зможе організувати і його віртуальний реверс, при тому, що прямі поставки і зовсім обійшлися б Києву вдвічі дешевше.

Раніше Коболєв заявляв, що РФ не змінить позицію щодо транзиту газу через Україну після виборів.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!