Денаціоналізація Приватбанку Коломойського малоймовірна - інвестори

Четвер, 16 травня 2019, 19:17

Міжнародні інвестори вважають малоймовірною денаціоналізацію Приватбанку через великі ризики для країни.

Про це заявили експерти під час конференції "Ukraine: Game of Trones. Final Season", організованої компанією Concord Capital, яка пройшла у Києві 16 травня, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Це буде настільки болючий сигнал (для інвесторів - ред.), що навряд чи це станеться", - сказав глава регіонального представництва IFC в Україні, Молдові та Білорусі Джейсон Пелмар.

"Тоді можна буде забути про міжнародних фінансових інституціях в Україні", - підкреслив він.

Реклама:

Таку думку розділяє і керуючий директор Ice Canyon Андрій Родзянко. Він нагадав про те, що суди також приймали рішення не на користь Приватбанку.

"Денаціоналізація Приватбанку малоймовірна. Хоча про зв'язки Володимира Зеленського та Ігоря Коломойського були розмови, вони не були підтверджені", - сказав Родзянко.

Водночас старший стратег із питань суверенного боргу на нових ринках Bluebay Asset Management Тімоті Еш спрогнозував банкрутство банку в разі його денаціоналізації, хоча також вважає такий сценарій малоймовірним.

"Банк стане неплатоспроможним і буде потребувати рефінансування", - зазначив він.

Ситуація навколо Приватбанку може стати перешкодою для отримання Україною траншу МВФ, вважають інвестори.

Водночас вони зійшлися на тому, що політика Національного банку викликає у інвесторів довіру.

Нагадаємо, раніше заступник голови НБУ Катерина Рожкова заявила, що скасування націоналізації приведе до зупинки програми співпраці з МВФ на 3,9 млрд доларів і підірве довіру інвесторів.

Також нагадаємо, що 16 травня олігарх Ігор Коломойський прилетів до України, де не був із червня 2017 року.

Нагадуємо:

Кіпрська компанія Triantal Investments Ltd оскаржила в суді неправомірність дій Нацбанку і Міністерства фінансів.

В березні 2017 року звернулася до суду з вимогою визнати неправомірним і скасувати датоване жовтнем 2016 року розпорядження НБУ, яким Нацбанк ініціював проведення позапланової інспекційної перевірки і яке згодом зробило можливим націоналізацію банку.

Раніше власниками Triantal Investments Ltd через Fransiano Investments Ltd були Геннадій Боголюбов, Ігор Коломойський і Олексій Мартинов. Частки Боголюбова і Коломойського становили по 49,9% в статутному капіталі Fransiano Investments Ltd, Мартинова - 0,2%.

До націоналізації Коломойському належали 41,6572% акцій Приватбанку, Triantal Investments Ltd - 16,5748% акцій.

У грудні 2016 року уряд України за пропозицією Нацбанку й акціонерів "Приватбанку", найбільшими з яких на той час були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію "Приватбанку".

Банк перейшов у державну власність, на його докапіталізацію загалом держава витратила понад 155,3 мільярда гривень.

18 квітня Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського до Національного банку і Кабінету Міністрів щодо націоналізації Приватбанку.

Суд визнав протиправним і скасував рішення про виведення неплатоспроможного "Приватбанку" з ринку за участю держави.

19 квітня стало відомо про ще одне рішення суду на користь Коломойського у справі Приватбанку.

Суд повністю задовольнив позов підконтрольної Коломойському кіпрської компанії Triantal Investments Ltd щодо процедури примусової конвертації акцій в капітал банку при націоналізації.

20 квітня Печерський районний суд Києва ухвалив рішення про розірвання договору особистої поруки Ігоря Коломойського за кредитами рефінансування Приватбанку, отриманими до входження держави в капітал.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: