Лукашенко зажадав від Росії компенсації за забруднену нафту

Неділя, 12 травня 2019, 18:30

Президент Білорусі Александр Лукашенко заявив, що Білорусь зазнала мільйонних втарат через надходження забрудненої російської нафти і росіяни "не повинні заперечувати цей величезний збиток".

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на білоруське агентство БЕЛТА.

За словами Лукашенка, Білорусь назве суму збитків від надходження забрудненої нафти в нафтопровід "Дружба" після ревізії нафтопереробних заводів.

"Розхлябаність і розхитаність на території Росії (а це тисячі кілометрів) - і величезна труба була забруднена отруйною нафтою", - поскаржився Лукашенко журналістам в суботу.

Реклама:

"Це величезний збиток, нанесений нафтопроводу, самому обладнанню на нафтопроводах і нафтопереробних заводів. І це величезний збиток, який був нанесений країні. Ми недоотримали певний прибуток, валютну виручку, транзит - ми величезні гроші втратили. Це сотні мільйонів доларів", - додав глава Білорусі.

Лукашенко пояснив, що питання конкретної суми і механізму компенсації втрат білоруській стороні від поставки неякісної російської нафти з президентом Росії не обговорювалося. Проте, за його словами, Владімір Путін в публічних виступах визнавав наявність шкоди.

"Він розуміє, що треба збиток компенсувати. Він сам сказав, що це величезні втрати для Росії, іміджеві втрати. А в центрі цього збитку лежить Білорусь. Ми найбільше втратили від цього. Він публічно визнав, що це величезний збиток. Який? Фахівці порахують. Думаю, росіяни не повинні це оскаржувати. Що, ми з росіянами підемо судитися з цього питання? Думаю, ми розберемося, хто кому що винен", - упевнений Лукашенко.

Нагадаємо, 23 квітня Білорусь вимушено призупинила експорт світлих нафтопродуктів в Україну, Польщу і країни Балтії через надходження неякісної російської нафти.

27 квітня в РФ порушили кримінальну справу про умисне забруднення нафти у нафтопроводі "Дружба".

Європейським країнам довелося застосовувати власні резерви через зупинку постачання з РФ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!