"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Сумнівні" борги за газ не впливатимуть на субсидію — уряд

Середа, 24 квітня 2019, 14:09
 

Незаконні донарахування в платіжках споживачів додаткових обсягів природного газу за приведення до стандартних умов не братимуться до уваги управліннями соціального захисту населення під час перепризначення у травні субсидій на новий рік.

Про це повідомляє урядовий сайт Teplo.gov.ua.

Міністерство соціальної політики України, враховуючи позицію НКРЕКП про неправомірність дій операторів газорозподільчих мереж, ініціювало зміни до Постанови КМУ № 848. Вони передбачають право субсидіантів на автоматичне перепризначення допомоги на новий період за наявності "сумнівного" боргу за газ.

Субсидіанти сигналізують, що останнім часом їм приходять платіжки зі значними боргами. Природа цих боргів для них є незрозумілою, оскільки за спожитий їхнім домогосподарством газ, вони розраховуються вчасно. Тому за пропозицією Мінсоцполітики Уряд прийняв рішення не враховувати ці "сумнівні" борги.

Реклама:

У травні, на вимогу Постанови КМУ №848, усі постачальники природного газу будуть зобов’язані надати у місцеві управління соцзахисту інформацію щодо наявності простроченої заборгованості без зазначення нарахувань за так звані коефіцієнти. На основі цієї інформації й будуть перепризначатися субсидії.

Ті сім’ї, які розраховуються за газ вчасно і в повному обсязі, отримають право на готівкову субсидію. Ті громадяни, які матимуть борги за спожитий ними газ, будуть переведені на безготівкову форму монетизації. Борги сумнівного походженні ні в першому, ні в другому випадку, не впливатимуть на процес перепризначення субсидій.

Нагадаємо:

У жовтні 2018 року в середньому обсяги донарахувань у платіжках за газ становили 1–1,5 % від обсягу споживання, а вже в грудні-січні — близько 5-10%.

Зважаючи на це, в листопаді 2018 року НКРЕКП прийняла 42 рішення про заборону донарахування додаткових обсягів.

Наприкінці року уряд звернувся до НКРЕКП із проханням провести перевірки усіх облгазів на дотримання законодавства.

У грудні споживачі газу без лічильників отримали рахунки за газ із донарахуваннями.

НКРЕКП зафіксувала порушення двадцяти облгазів у частині приведення обсягів газу до стандартних умов та виставлення завищених рахунків споживачам. Протягом березня комісія проводила у цих компаніях позапланові перевірки.

Низка облгазів була оштрафована на 850 тис. кожен.

Жоден із оштрафованих облгазів не погодився із санкціями.

Суди відмовили ПАТ "Волиньгаз" та ПАТ "Вінницягаз" у зупиненні дії рішень Нацкомісії щодо накладення штрафів на компанії.

Станом на 10 квітня оштрафовані облгази не припинили донарахування у платіжках.

Читайте також: Субсидія-2019: все про монетизацію, нові правила виплат і підрахунок доходів

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: