"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Смолій: скасування норми про незаконне збагачення не завадить траншу МВФ

Четвер, 14 березня 2019, 16:49
 

Місія Міжнародного валютного фонду під час візиту до Києва порушила питання скасування Конституційним судом норми про незаконне збагачення, водночас Національний банк України не бачить у цьому загрози для подальшої співпраці з фондом.

Про це повідомив голова центробанку Яків Смолій під час брифінгу у Києві 14 березня.

"Місія була технічна. Справді, питання рішення КС обговорювалося. Але на сьогодні жодних рішень не було прийнято. Ми продовжуємо працювати у звичайному режимі й не бачимо в цьому якихось ризиків для співпраці з МВФ і отримання чергових траншів", - сказав Смолій.

Нагадаємо, кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадили у 2015 році. Це було однією з вимог ЄС на виконання Плану дій з візової лібералізації, а також одним із зобов’язань України перед МВФ, закріпленим меморандумом.

Реклама:

26 лютого Конституційний суд визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність за незаконне збагачення. Суд вирішив, що положення статті не відповідають принципам верховенства права та презумпції невинуватості.

G7 та Світовий банк назвали рішення КС значною поразкою у боротьбі з корупцією в Україні.

13 березня експерти МВФ завершили візит в Україну. Його мета — оцінити хід виконання поточної програми співпраці.

Нова програма допомоги від МВФ stand-by була підписана наприкінці грудня і розрахована на 14 місяців, протягом яких Україна може отримати 3,9 млрд дол.

Перший перегляд програми заплановано на середину травня. Його успішність залежить від того, як Україна виконає умови з дедлайном "до кінця березня". Після цього стане зрозуміло, чи може Україна розраховувати на наступний транш — 1,3 млрд дол.

Читайте такожЩо заважає Україні отримати новий транш від МВФ

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: