Індонезія вимагає "прожарювати" українську пшеницю

Середа, 5 грудня 2018, 17:26

Індонезія вимагає термічно обробляти експортні партії української пшениці при температурі 70-80 градусів протягом 10-20 хвилин.

Про це повідомляє Українська зернова асоціація, назвавши такі вимоги з боку Індонезії абсурдними.

"Грибки Tilletia, котрі стали "причиною" такої вимоги, часто присутні в зерні по всьому світу, яке застосовують для переробки на борошно. При цьому термічна обробка пшениці задля знищення грибків є не вірним шляхом для їх усунення. Адже в світі нема доводів ефективності такого методу", - йдеться у повідомленні.

За словами в.о. виконавчого директора Української зернової асоціації Сергія Іващенко, Міжнародна торгова зернова коаліція (IGTC) та Асоціація торгівлі зерном (GAFTA) підтримують Українську зернову асоціацію у питанні скасування вимоги Індонезії щодо термічної обробки української пшениці.

Реклама:

Сергій Іващенко заявив про неможливість виконання українськими терміналами вимоги "прожарки" через відсутність обладнання для термічної обробки та неможливості ізоляції великої кількості зернових для їх нагрівання до 70 °С.

Окрім цього, за його словами, "прожарка" негативно впливає на білок і клейковину пшениці та призводить до затемнення зерна.

Він додав, що первинні дослідження термічної обробки пшениці доводять неефективність такого підходу.

В УЗА вважають таку вимогу Індонезії нетарифним бар’єром, що призведе до зниження рівня конкуренції на ринку, підвищення ціни та негативно вплине на міжнародну торгівлю між двома країнами.

У 2017/2018 маркетинговому році Україна експортувала до Індонезії більше 2 млн тонн пшениці з загального обсягу 16,2 млн тонн.

Нагадаємо, Індія в попередні два роки була найбільшим ринком збуту пшениці для України, але поступилася першим місцем Індонезії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: