"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Перед Новим роком курятина подорожчає — експерти

Вівторок, 4 грудня 2018, 14:26
 

Ціни на курятину, як і на інші види м'яса птиці, напередодні Нового року можуть зрости на 10%.

Про це повідомили в Національному науковому центрі "Інститут аграрної економіки", передає Укрінформ.

"За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, до кінця 2018 року ціни на всі види м'яса птиці підвищаться ще на 10%. Цьому, зокрема, сприятиме збільшення попиту напередодні Новорічних свят та низька купівельна спроможність споживачів, які не зможуть придбати більш дорогі яловичину та свинину", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що, починаючи з 2016 року, в Україні простежується щорічне підвищення цін на м'ясо птиці.

Реклама:

Постійне зростання обсягів експорту м'яса птиці внаслідок завоювання нових ринків збуту великими птахокомплексами негативно впливає на ціни цього виду продукції на внутрішньому ринку, зазначають експерти. Лише у жовтні 2018 року порівняно з відповідним періодом минулого року обсяги експорту курятини зросли майже на 50 тисяч тонн.

"Середня ціна м'яса птиці, проданого по всіх каналах реалізації у 2017 році, майже на третину (+31,3%) перевищила показник 2016 року і склала 28285,1 гривень за тонну. За січень-жовтень 2018 року ціна реалізації птиці агропідприємствами становила 27 800,8 гривень за тонну, що на 2,3% менше, ніж торік", - акцентували науковці.

Найвищі ціни реалізації м'яса птиці у 2017 році спостерігалися у Івано-Франківській області - 47 908,5 гривень за тонну, а мінімальні - 15 534,1 гривень за тонну - на Чернігівщині.

У 2018 році максимальна ціна на цей вид м'ясопродукції була на Сумщині - 53 646,4 гривень за тонну, а мінімальна - 17 459,7 гривень за тонну - у Запорізькій області.

У решті областей середня ціна реалізації птиці сільськогосподарськими підприємствами коливалася в межах 17 577,3-42 038,2 гривень за тонну.

"Характерною рисою оптово-відпускних цін на м’ясо птиці є їхнє постійне зростання протягом усього року. Воно спричинене як зростанням цін на саме виробництво внаслідок підвищення цін на електроенергію, газ та комбікорм, так і подорожчанням інших видів м’яса – яловичини і свинини", - зауважили у профільному науковому центрі.

Якщо наприкінці 2016 року підприємства-виробники продавали курятину за ціною 33,88 гривень за кг, то у відповідний період 2017 року - за 44,43 гривень за кг, тобто на 31,1% дорожче.

Станом на кінець грудня 2017 року найвищі оптово-відпускні ціни на курятину спостерігалися у Хмельницькій області (53,00 гривень за кг), а найнижчі - у Львівській області (36,00 гривень за кг).

У січні-жовтні 2018 року оптово-відпускна ціна на курятину була на рівні відповідного періоду 2017 року і становила 45,70 гривень за кг. При цьому найбільше за м’ясо птиці правили на Хмельниччині (53,00 гривень за кг), а найменше - на Івано-Франківщині (38,00 гривень за кг).

Аналіз роздрібних цін у підприємствах торгової мережі і на ринках, проведений науковцями Інституту аграрної економіки, продемонстрував, що протягом 2017 року тушки курей подорожчали проти 2016 року на 30,4% – до 53,91 гривень за кг.

За січень-жовтень 2018 року роздрібна ціна на тушки курей середньої вгодованості зросла на 7,1% порівняно з відповідним періодом 2017 року і становила 57,22 гривень за кг. Найдорожчими тушки були на Закарпатті (60,01 гривень за кг), а найдешевшими - у Вінницькій області (46,17 гривень за кг).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: