"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Компанія Фірташа оскаржить рішення про повернення державі ЗТМК

П'ятниця, 14 грудня 2018, 14:09
 

Кіпрська компанія Tolexis Trading Limited, що входить до групи Дмитра Фірташа, має намір оскаржувати в українських і міжнародних судах рішення про повернення державі Запорізького титано-магнієвого комбінату.

Про це повідомляється у прес-релізі Group DF.

У компанії заявили, що категорично не згодні з рішенням апеляційного суду з приводу розірвання договору Фонду держмайна України з компанією Tolexis Trading Limited про заснування ТОВ "Запорізький титаномагнієвий комбінат". Рішення назвали політично мотивованим, безпідставним і таким, що повністю нівелює законні права Tolexis Trading Limited як інвестора.

"Як інвестор Tolexis Trading Limited повністю виконала свої зобов'язання, проінвестувавши 110 мільйонів доларів в ЗТМК в обмін на 49% статутного капіталу комбінату", - стверджує компанія.

Реклама:

"За період з 2013 року ЗТМК отримав понад 480 млн гривень чистого прибутку, а держава - понад 135 млн гривень дивідендів. При цьому, сам засновник ЗТМК - компанія Tolexis Trading Limited, прийняла рішення не виплачувати собі дивіденди, а направила їх на підтримку операційної діяльності підприємства" , - повідомляється у прес-релізі.

Нагадаємо, 12 грудня суд залишив у силі рішення про розірвання договору про заснування ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат" і повернення державі цілісного майнового комплексу комбінату.

В 2013 році нібито з метою залучення інвестицій на впровадження сучасних технологій та модернізації виробництва державне підприємство "ЗТМК" стало товариством з обмеженою відповідальністю.

Договір про заснування уклали з переможцем конкурсу ФДМУ   – офшорною компанією Tolexis Trading Limited (Кіпр), яка входить до групи компаній DF Group, підконтрольній бізнесмену Дмитру Фірташу.

Фонд держмайна  передав до капіталу товариства цілісний майновий комплекс комбінату, що раніше перебував в управлінні ДП "ЗТМК".

Частка держави в ТОВ склала 51% (контрольний пакет), 49 % компанії належали бізнесмену Дмитру Фірташу (через кіпрську компанію "Tolexis Trading Ltd").

Tolexis Trading Limited виділила 110 млн доларів США для фінансування модернізації виробництва. Роботи мали закінчитися у І кварталі 2015 року.

Повідомляється, що підприємство фактично передали в управління наближеного до інвестора менеджменту, яким більшість із залучених інвестицій розтратили на погашення раніше створених заборгованостей ДП "ЗТМК" за енергоносії та перед кредиторами, пов’язаними з DF Group.

У подальшому ці кошти були виведені з України шляхом перерахування на рахунки офшорних фірм.

При цьому, на модернізацію виробництва було спрямовано лише 20 млн грн.

Нагадаємо, 23 вересня 2016 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП та у співпраці зі Службою безпеки за підозрою в розтраті 492 мільйонів гривень затримали Володимира Сивака директора Запорізького титано-магнієвого комбінату.

Слідство встановило, що протягом 2014-2015 рр. підконтрольна Group DF Фірташу компанія Tolexis Trading Limited виділила цьому підприємству 880 млн грн.

Однак Сивак перерахував 492 млн грн з цих коштів на користь третіх осіб.

Cолом'янський районний суд Києва 26 вересня обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 56 днів з альтернативою внесення застави в розмірі 5 млн 762 грн, наступного дня він вийшов під заставу.

Запорізький титано-магнієвий комбінат є єдиним виробником губчастого титану в Європі.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: