Авіагас змішують з дизпальним і продають під виглядом ДП. Кабмін готується підвищити акциз

Вівторок, 6 листопада 2018, 16:05
 

Кабінет міністрів направив до Верховної Ради проект закону про внесення змін до Податкового кодексу, що передбачає десятикратне збільшення ставки акцизу на авіаційний гас, який використовується не за цільовим призначенням.

Проект закону №9260 зареєстрований в парламенті 5 листопада, передає enkorr.

Базова ставка акцизу на авіагас в розмірі 21 євро/тис літрів збережеться.

Проект закону передбачає введення підвищувального коефіцієнта "10" до цієї ставки для імпортерів, які не внесені до переліку компаній, що мають право заправки повітряних суден авіапальним і не є суб'єктами літакобудування.

Реклама:

Такий перелік встановлюватиме Мінінфраструктури і публікуватиме на своєму сайті.

Підвищувальний коефіцієнт до ставки акцизу буде поширюватися і на продаж виробленого в Україні пального компаніям, не включених до переліку Мінінфраструктури.

Як зазначає видання, останні два роки зростає дисбаланс між імпортом авіапального і його реальним споживанням.

Припускається, що гас змішують з дизпальним і продають для заправки автотранспорту.

Змішування пального має економічний сенс через семикратну різницю в акцизному податку на дизпальне (139,5 євро/тис літрів) і авіапальне (21 євро/тис літрів).

Той факт, що авіаційне пальне деякі учасники ринку змішують з дизельним, підтвердив начальник Енергетичної митниці ДФС Ігор Піковський. І підкреслив, що це точно не відбувається в зонах митного контролю.

За оцінками "Консалтингової групи А-95", за 8 місяців цього року обсяг авіапального, який не був спрямований в аеропорт, становив 160 тисяч тонн.

"Держава втратила близько 950 млн грн несплаченого акцизного збору. Основний обсяг авіапального для цих потреб надходить через порт в Миколаєві", - зазначив директор "А-95" Сергій Куюн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: