У Кропивницькому без торгів роздали 14 мільйонів на футбольні поля Павелка

Понеділок, 5 листопада 2018, 16:15
 

Управління капітального будівництва Кіровоградської облдержадміністрації без проведення торгів уклало 10 угод на реконструкцію спортмайданчиків для міні-футболу зі штучним покриттям у навчальних закладах області на загальну суму 14,32 мільйона гривень.

Про це повідомив Павло Лісниченко з Центру медіарозслідувань "Прозоро", передають "Наші гроші".

Усі угоди підписано 1 листопада на одну й ту саму суму – 1,43 млн грн. При цьому самі договори та проектно-кошторисну документацію посадовці ОДА в систему ProZorro не завантажили.

Серед власників компаній, що отримали підряди, - партнер голови Кіровоградської ОДА Сергія Кузьменка В’ячеслав Єфросинін, Олександр Годунок, який балотувався до Кіровоградської облради від Радикальної партії Ляшка, Петро Ларжевський, що балотувався в депутати облради від БПП, повідомив Лісниченко.

Реклама:

За версією члена тендерного комітету Управління капбудівництва ОДА Олени Берестенко, однакова ціна на всі 10 об’єктів не є чимось дивним, адже договори укладались на ті суми, які обраховували підрядники. Таким чином, за логікою управління, 5 фірм окремо одна від одної при обрахунках вартості 10 реконструкцій майданчиків для міні-футболу на різних об’єктах, з різним ступенем готовності та попередньої зношеності вирахували одну й ту саму суму – 1 432 686,8 грн.

Центр "Прозоро" звернувся до управління капбудівництва з запитом щодо надання копій розрахунків, договорів та затверджених кошторисів.

"Наші гроші" нагадують, що, починаючи з 2017 року, за вказівкою Федерації футболу України, який очолює нардеп від БПП Андрій Павелко, по всій Україні замовляють мініфутбольні газони.

Значну частину замовлень за завищеними цінами отримала фірма ФФУ – ТОВ "ФФУ Продакшн", яке у вересні 2017 р. відкрило на Київщині завод з виробництва штучного покриття для мультиспортивних майданчиків та професійних футбольних полів. В результаті "ФФУ Продакшн" отримує значні бюджетні кошти ще і як постачальник покриття для полів на тендерах, де перемогли інші юрособи.

Масове будівництво майданчиків для міні-футболу по всій країні стало можливим після того, як у 2017 року парламент вніс зміни до бюджету (Павелко очолює в Раді бюджетний комітет), якими виділив 250 млн грн. на будівництво футбольних майданчиків у регіонах України.

Ще 250 млн грн. до цієї програми мали бути залучені із місцевих бюджетів. У цьому році мова йде про 160 млн грн., а на 2019 рік вже заплановано 370 млн грн. з держбюджету та 370 млн грн. з місцевих бюджетів.

Журналісти також з’ясували, що "ФФУ Продакшн" поставляла газони з майже 70-відсотковою переплатою за кв м штучної трави у порівнянні з тим, за яку ціну закуповувала траву у німецької "Polytan", а також, що "ФФУ Продакшн" переплатила більше 1 млн доларів за обладнання арабському офшору "S.D.T.", який пов’язаний з Павелко.

Павелко підтвердив зустріч з шейхом Мохамедом Кайедом, котрий є керівником компанії S.D.T, що закуповувала устаткування для заводу з виробництва штучних полів, проте звинувачення в осіданні коштів в офшорі назвав нісенітницею.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!