"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ очікує, що уряд збільшить витрати "під Новий рік"

Понеділок, 5 листопада 2018, 13:30
Володимир Гройсман та Яків Смолій
Володимир Гройсман та Яків Смолій
нбу

Під час ухвалення рішення щодо облікової ставки на наступному засіданні комітету Національного банку з монетарної політики буде взяте до уваги можливе зростання витрат уряду наприкінці року.

Про це йдеться у Підсумках дискусії членів комітету з монетарної політики щодо рівня облікової ставки.

Як відомо, 25 жовтня Національний банк не змінив розмір облікової ставки і залишив її на рівні 18%.

Під час обговорення думки членів КМП розділилися: п’ятеро з них виступали за збереження облікової ставки на поточному рівні (18%), решта п’ятеро висловилися за її подальше підвищення до 18,5%.

Реклама:

П’ятеро членів КМП відзначили, що поточний рівень облікової ставки (18%) забезпечує достатньо жорсткі монетарні умови, щоб інфляція продовжила знижуватися.

На їх переконання, хоча за поточних проінфляційних факторів та незмінності ставки інфляція увійде в межі цільового діапазону лише у І кварталі 2020 року, це не має позначитися на довірі до цілей Національного банку, адже регулятор вже продемонстрував свою готовність проводити жорстку монетарну політику задля досягнення цілі з інфляції.

Крім того, збереження облікової ставки на поточному рівні дозволяє втримати баланс між цілями щодо цінової стабільності та економічного зростання.

Водночас, вищезгадані п’ятеро членів КМП зауважили, що у випадку якщо інфляційні ризики стануть виразнішими і загрожуватимуть зниженню інфляції до цілі на прийнятному часовому горизонті, Національний банк матиме можливість відреагувати на них під час наступних засідань правління з монетарної політики.

Зокрема, один з членів КМП відзначив, що під час ухвалення рішення щодо облікової ставки в грудні важливо буде взяти до увагу можливе зростання витрат уряду наприкінці року і його вплив на ситуацію на фінансовому ринку України.

Інші п’ятеро членів КМП поділяли думку щодо доцільності підвищення облікової ставки на 50 б.п. до 18,5%.

Аргументуючи свою позицію, вони зазначили, що проведення жорсткішої монетарної політики необхідне для нівелювання впливу на динаміку інфляції в середньостроковій перспективі таких факторів, як погіршення інфляційних очікувань, розширення споживчого попиту, високі темпи зростання заробітних плат, менш сприятливі глобальні фінансові умови та цінова кон’юнктура.

Читайте також: Нові ризики для економіки, або Чому НБУ знову підвищує облікову ставку

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: