"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Приватна компанія успішно провела перший комерційний запуск ракети

Понеділок, 12 листопада 2018, 11:55
 

Компанія Rocket Lab успішно здійснила перший комерційний запуск надлегкої ракети Electron.

Про це пише itc.ua.

Як повідомляється, перший комерційний політ Electron, який Rocket Lab назвала It's Business Time, стартував 11 листопада о 16:50 за місцевим часом (5:50 за Києвом) з космодрому на острові Махія (Нова Зеландія), що належить компанії.

 

Розроблена Rocket Lab ракета-носій вивела на орбіту шість супутників компаній Spire Global, Fleet Space Technologies, High Performance Space Structure Systems, GeoOptics Inc, High Performance Space Structure Systems і програми Irvine CubeSat STEM, в рамках якої каліфорнійські школярі роблять маленькі супутники.

Реклама:

Всі мікросупутники були виведені на еліптичну орбіту висотою в 500 кілометрів на апогеї (250 км в перигеї) і нахилом 85 градусів.

Наступний запуск Electron з 10 "кубсатами" для NASA в рамках місії ELaNa-XIX запланований вже на наступний місяць.

Другий комерційний запуск буде проведений з того ж майданчику, що і перший, проте в наступному році в Rocket Lab мають намір почати запускати ракети з ще одного космодрому, розташованого в американському штаті Вірджинія; який наразі знаходиться в процесі будівництва.

В майбутньому Rocket Lab хоче проводити до 50 пусків щорічно, залучаючи замовників низькою ціною - запуск Electron обходиться від 4,9 до 6,6 млн доларів. За ці гроші ракета висотою близько 17 метрів здатна вивести до 225 кг корисного вантажу на низьку навколоземну орбіту і до 150 кг на сонячно-синхронну.

Розробка Electron ведеться з 2012 року. Вона зможе "лібералізувати" доступ в космос малим дослідницьким центрам і компаніям. Наразі вони повинні підлаштовуватися під графік запусків ракет-носіїв середнього і важкого класу, які комплектуються вантажем від урядових агентств або великих замовників.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: