"Енергоатом" придбав запчастини до російських генераторів РАЕС на 119 мільйонів

Четвер, 1 листопада 2018, 15:28

ДП "НАЕК "Енергоатом" 29 жовтня за результатами тендеру замовило компанії "Nordetanolis" (Литва) запасних частин для Рівненської АЕС на 3,03 млн євро, або 119,39 млн гривень.

Про це повідомляється у системі "Прозорро", пишуть "Наші гроші".

Як і раніше, у нинішньому договорі "Енергоатома" з литовською фірмою "Nordetanolis" у якості виробника запчастин значиться компанія "Adriadiesel d.d." (Хорватія). При цьому "Nordetanolis" приніс угоди, згідно яких "Adriadiesel d.d." отримала оригінальні креслення запчастин до дизелів 78Г від компанії "Dimida Sp.z.o.o." (Польща), а та у свою чергу – від ЗАТ "Производственное объединение "Дизель-Энерго" (Росія), яке є правонаступником виробника двигуна дизель-генератора ДП "Русский дизель".

Найдорожчими в переліку є водяні насоси 70Б-136-002-01 по 135 тис євро. На початку жовтня ця фірма продала їх "Енергоатому" для Хмельницької АЕС за такою ж ціною.

Реклама:

Циліндри у зборі 78-014-020 замовили по 29 625 євро. У серпні вони коштували трохи дешевше – по 28 825 євро.

Литовською компанією "Nordetanolis" володіють кияни Катерина Саковська та Валерій Воронін. Директором є громадянин Білорусі Андрій Кравченко, народжений 19 лютого 1966 р. Фірма має двох застрахованих працівників і займається експортом, імпортом та матеріалами для електромонтажу. Загалом із 2013 року вона отримала підрядів виключно в системі "Енергоатома" на 1,87 млн євро та 791,82 млн грн.

Польська "Dimida Sp.z.o.o." належить киянам Дмитру та Юлії Мірошниченкам. Із жовтня 2016 року вона отримала підрядів виключно в системі "Енергоатома" на 176,38 млн грн.

Хорватська "Adriadiesel d.d." (раніше – "Jugoturbina") на 29% належить хорватській "Jadranska Ulaganja d.o.o.". Останньою володіє та керує Ненад Кончар – син мільярдера Данко Кончара, власника хорватських "Kermas Energia" і "Brodotrogir".

Кончар-старший почав кар’єру на заводі "Jugoturbina", дійшовши до директора, вісім років просидів у в’язниці за економічні злочини на цій посаді, ще 15 років жив у Росії. Крім того, він фігурує у "Paradise papers" та віднедавна володіє фінською судноверф’ю "Arctech" разом із державним російським АТ "Об’єднана суднобудівна компанія".

Єдиним конкурентом на торгах "Енергоатома" не вперше була латвійська "Raido Trading" білорусів Казіміра Гріневица і Сергія Косцова з продукцією "Дизель-Энерго". Сума угод на 0,3% нижча від загальної очікуваної вартості закупівлі у 119,81 млн грн.

Раніше березневу закупівлю в латвійської "Raido Trading" провели за переговорною процедурою для уніфікації. Тоді ЗАЕС посилалася на лист Державної інспекції ядерного регулювання України про те, що двигун 78Г дизель-генератора АСД-5600 можна ремонтувати нібито лише із залученням спеціалістів виробника РДЕС.

Крім того, торік російське "Дизель-Енерго" відмовилось укладати прямий договір з "Енергоатомом" через взаємовідносини між країнами і запропонувало звернутися до "Raido Trading". Ще раніше атомники купували російські запчастини на формально відкритих торгах.

Нагадаємо, раніше в "Енергоатомі" заявили, що не бояться незалежного аудиту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: