Порошенко розповів про позицію МВФ щодо податку на виведений капітал

Середа, 31 жовтня 2018, 19:12
 

Президент Петро Порошенко наполягає на введенні в Україні податку на виведений капітал і пропонує долучити до переговорів з міжнародними партнерами з цього питання представників бізнесу.

Про це заявив Порошенко на зустрічі з бізнесом, передає Укрінформ.

"Зі свого боку я не збираюся відступати від ідеї податку на виведений капітал, сподіваюся, що вона буде реалізована при першій же можливості", - сказав він.

"Мені повідомили, що представники бізнесу, представники асоціацій вийшли з ініціативою для того, щоб їх представники були включені і в переговорну групу з міжнародними фінансовими організаціями, і до обговорення цього питання на комітеті (ВР - ред.), і до забезпечення круглих столів, щоб дати можливість донести аргументацію і переконати, що фіскальних втрат не буде", - зазначив президент.

Реклама:

Він закликав відповідальні особи в уряді, АП, Мінфіні долучити представників бізнесу до вказаних переговорних груп.

У той же час Порошенко підкреслив, що більше часу на дискусії з МВФ про податок на виведений капітал було витрачено хіба що на урядові дебати по тарифам.

"Від тотального заперечення цієї реформи, від категоричного "ні", на щастя, МВФ перейшов до її певного сприйняття", - сказав глава держави.

За його словами, ключові питання щодо введення ПнВК - бюджетні ризики та їх компенсатори.

Як повідомлялося, Міністерство фінансів розробляє модель введення податку на виведений капітал для компаній з оборотом не більше 200 мільйонів гривень.

Нагадаємо, у Світовому банку заявили, що заміна в Україні податку на прибуток податком на виведений капітал вигідна дуже обмеженому колу впливових осіб.

Як відомо, МВФ наполегливо рекомендував Адміністрації президента не вносити на розгляд Верховної ради законопроект про заміну податку на прибуток податком на виведений капітал.

МВФ висловлює серйозну стурбованість з приводу втрат доходів державного бюджету.

Президент Порошенко вніс до Верховної Ради закон про заміну податку на прибуток податком на виведений капітал з урахуванням пропозицій про відповідні бюджетні компенсації у липні 2018 року.

Податок на виведений капітал передбачає, що бізнесу не потрібно платити 20% державі, а можна вкласти ці гроші в розвиток своєї компанії.

Для іноземних інвесторів це значить, що податкова ставка буде фіксована - 15%, тоді як зараз податкове навантаження на компанії може становити до 25%.

Є підстави припускати, що податок на виведений капітал в перші два роки принесе в бюджет менше, ніж податок на прибуток, але на третій рік надходження різко зростуть, перекриваючи недобір перших років, даючи при цьому близько 7% ВВП, замість нинішніх 2-3%.

Детальніше про ситуацію з запровадженням в Україні податку на виведений капітал читайте у статті Економічної правди: Податок на виведений капітал: що міняє закон Порошенка

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: