"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" судиться в Стокгольмі щодо підвищення цін на газ для Польщі

Середа, 3 жовтня 2018, 15:52
 

"Газпром" оскаржив в шведському суді проміжне рішення арбітражу щодо спору з польською PGNiG.

Про це з посиланням на польську компанію повідомляє "Інтерфакс".

Як повідомлялося, в червні Арбітражний трибунал у Стокгольмі виніс часткове рішення за позовом польської PGNiG про перегляд ціни поставок газу за контрактом від 1996 року.

Польська компанія заявила, що арбітри визнали право польського імпортера PGNiG вимагати зниження ціни в контракті на поставку російського газу по газопроводу Ямал - Європа. У зв'язку з цим PGNiG очікує зниження ціни контракту до рівня ринкових цін на більш пізньому етапі арбітражного провадження.

Реклама:

ТОВ "Газпром експорт" підтвердило, що 29 червня отримало проміжне рішення арбітражного трибуналу щодо контракту на поставку газу компанії PGNiG.

"Право будь-якої зі сторін вимагати перегляду ціни газу в разі істотних змін на ринку передбачено контрактом. Трибунал підтвердив наявність у PGNiG такого права, однак не погодився із запропонованими польською компанією способом зміни ціни і ціновою формулою. Крім іншого, суд не погодився і з доводами PGNiG про те, що єдиний релевантний фактор для ціноутворення в довгострокових контрактах на поставку газу - це ціни на хабах", - заявляє російська сторона.

Цей контракт був підписаний в 1996 році, він передбачав поставку близько 10 млрд кубічних метрів газу на рік, мінімальна річна контрактна кількість - 8,7 млрд кубічних метрів на рік. Договір діє до 2022 року.

У 2014 році PGNiG зажадала перегляду контрактної ціни. Не досягнувши консенсусу в процесі переговорів, в травні 2015 року його передала спір для вирішення в Стокгольмський арбітраж.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!