З компанії Онищенка стягнули майже 20 мільйонів у держбюджет

Понеділок, 22 жовтня 2018, 15:50
 

Суд за позовом Генеральної прокуратури стягнув з компанії нардепа-втікача Олександра Онищенка "Пласт" понад 18 мільйонів гривень у державний бюджет.

Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

"Послідовно відстоюючи інтереси держави, Генеральна прокуратура України до сторін договору пред’явила позов про застосування наслідків недійсності правочину та стягнення у дохід держави понад 18 млн грн, незаконно отриманих у результаті спільної діяльності", – йдеться у повідомленні.

Господарський суд Київської області 17 жовтня задовольнив позов.

Реклама:

Правоохоронці нагадали, що на початку 2017 року виявили злочинну схему отримання незаконного прибутку від газовидобування.

Вона була створена комерційними структурами із залученням державних ресурсів.

Компанія Онищенка "Пласт" уклала з державним "Чорноморнафтогазом" договір, згідно з яким вони мали спільне право користування Стрілковим та Архангельським газовими родовищами, які знаходяться біля Криму.

ПрАТ "Пласт" мало внести 71 мільйон гривень, але внесно лише 1 мільйон, при цьому отримувало від спільної діяльності прибуток більший, ніж "Чорноморнафтогаз".

Прокуратура стверджує, що ця діяльність компанії нардепа-втікача була незаконною.

"Як наслідок, державою недоотримано понад 18 млн грн від продажу газу, видобутого під час дії договору", – підкреслюють у ГПУ.

У червні 2017 року суд припинив користування газовими родовищами біля Криму компанією Онищенка.

Пізніше це рішення підтримав і Верховний суд.

27 липня 2018 року НАБУ повідомило, що завершило розслідування стосовно Онищенка, підозрюваного в організації корупційної схеми з розкрадання коштів під час видобутку та продажу природного газу.

За версією слідства, з січня 2013 року до січня 2016-го компанії, підконтрольні Онищенку, перепродували куплений у держкомпаній газ своїм же фірмам за заниженими цінами, а після цього реалізовували його кінцевим споживачам за ринковою ціною. Цим державі завдали шкоди на суму 1 млрд 613 млн гривень.

Серед фігурантів справи, крім Онищенка, вказані його мама, 75-річна Інеса Кадирова, й адвокат Валерій Постний – у минулому бізнес-партнер Ігоря Коломойського.

5 липня Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт депутата Онищенка. На момент голосування нардеп уже втік за кордон.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: