"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кабмін пояснив, чому зросла ціна на газ

П'ятниця, 19 жовтня 2018, 17:49

Збільшення ціни на газ - це вимушений крок, щоб Україна могла отримати кредит МВФ і далі розвиватися.

Про це йдеться у повідомленні департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України, опублікованому на Урядовому порталі.

Щоб уникнути кризи та обслуговувати борги, Україні потрібна співпраця з Міжнародним валютним фондом, зазначають у Кабміні.

"Без кредиту МВФ країна опинилася б на межі банкрутства. В країні почався б доларовий хаос та стрімкий ріст на товари і послуги. Держава вимушена була б скоротити соціальні програми та "заморозити" заробітні плати й пенсії. Загроза повернутися в 90-ті була б реальною", - говориться у повідомленні.

Реклама:

"Переговори з МВФ були складними. Кредитори висували вимогу прирівняти ціни на газ для населення до рівня промисловості. За таких умов платіжка пересічного українця за опалення мала б зрости на 60%. Уряд на це не погоджувався, наводивши основний аргумент: доходи українців поки не дозволяють платити ринкову ціну на газ", - йдеться у повідомленні Кабміну.

"Результатом річних перемовин став компроміс, якого вдалося досягнути лише завдяки наполегливості українського Уряду. Замість 60% ціна на газ з 1 листопада 2018 року зросте лише на 23% - майже втричі менше, ніж могло би бути. Відповідне рішення Кабінет Міністрів України схвалив 19 жовтня 2018 року", - повідомляє уряд.

"За безвідповідальність наших політиків у минулому доводиться платити сьогодні", - резюмує Кабмін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: