Нефьодов відхилив обвинувачення у втратах для держбюджету від ProZorro

Четвер, 18 жовтня 2018, 15:48

Обвинувачення Рахункової палати України в тому, що держбюджет в 2017 році недоотримав 65 млн грн через забезпечення функціонування системи ProZorro, необґрунтовані.

Про це заявив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" з презентацією дослідження YouControl про ефективність системи ProZorro.

"Говорити про те, що одержувані ДП "Прозорро" гроші - це втрати для держбюджету, можуть лише люди, які думають, що не потрібно платити за хостинг, інтернет електрику тощо. Сподіваюся, це результат того, що після зміни уповноважених у Рахунковій палаті вони ще не встигли розібратися, як працюють багато сфер економіки, зокрема публічні закупівлі", - сказав він.

Нефьодов наголосив, що з самого створення системи ProZorro боровся за те, щоб вона була самоокупною.

Реклама:

"З 2015 року ми не отримували бюджетного фінансування - за участь у закупівлі мають платити їхні учасники, а не весь народ, або не бере участі в бізнес-закупівлях. Ми отримуємо від 17 до 1,700 тис. грн за кожен тендер, залежно від обсягу закупівлі, і ми - єдина державна структура, яка з 2015 року не нарощувала, а знижувала тарифи, незважаючи на інфляцію, курс долара тощо", - наголосив перший заступник міністра.

При цьому він зазначив, що отримується відсоток за проведення процедури торгів значно нижче від банківської комісії, а бізнесу гроші повертаються у разі, якщо тендер не відбувся або хто-небудь не взяв участі.

Нефьодов нагадав: близько 65 млн грн - це щорічний фінплан ProZorro, з них у 2017 році сплачено до держбюджету 21 млн грн податків.

"Але говорити про те, що за електрику, або хостинг, або витрати на безпеку не потрібно платити - не знаю навіть, як коментувати. Знижувати тарифи (для операторів авторизованих електронних майданчиків - ІФ) ми не плануємо, але і підвищувати не будемо - на тендерах можна заробляти. Але це питання інфраструктурної безпеки", - наголосив заступник міністра.

Раніше Рахункова палата України заявила, що держбюджет України щорічно втрачає 65 млн грн у зв'язку з діяльністю системи публічних держзакупівель ProZorro, оскільки стягується адміністратором плата з операторів авторизованих електронних майданчиків зараховується не до держбюджету, а в ДП "Прозорро".

Рекомендуємо почитати: Дешево і прозоро: в Україні стартує "мала приватизація"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: