У Росії очікується найбільший за десять років відтік грошей з банків

Середа, 10 жовтня 2018, 10:46

У Росії побоювання громадян щодо доступності грошей на вкладах через санкції привели до відтоку коштів з банківської системи.

Про це пише Коммерсантъ.

У вересні чистий відтік коштів громадян з банків досяг майже 500 млрд руб., в результаті за підсумками дев'яти місяців приріст вкладів склав лише 3,5%.

Причина відтоку вкладів - побоювання громадян щодо долі їх коштів в держбанках, особливо у валюті, на тлі можливих жорстких санкцій США, анонсованих у серпні. Вони, зокрема, передбачають варіант заборони для Сбербанку, ВТБ, Россельхозбанка, Промсвязьбанка, Зовнішекономбанку на розрахунки в доларах США.

Реклама:

У ЦБ сподіваються, що відтік буде короткостроковим, і поки не міняють прогноз - приплив 7-9% за рік.

Але експерти впевнені, що досягти таких результатів уже не вдасться, а чистий відтік вкладів з банків буде зберігатися ще пару місяців, до оголошення рішення США щодо санкцій. В результаті за підсумками року темпи припливу коштів громадян в систему можуть виявитися найнижчими за останні десять років.

Поки найбільш низький результат був зафіксований в 2016 році - 4,2% з урахуванням валютної переоцінки, згідно з даними ЦБ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: