"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Валютний ринок стабілізувався — НБУ

Понеділок, 1 жовтня 2018, 15:58
 

Національний банк констатував стабілізацію міжбанківського та готівкового валютних ринків у вересні.

Про це йдеться у макроекономічному та монетарному огляді НБУ за вересень 2018 року.

"Упродовж вересня ситуація на валютному ринку загалом стабілізувалася. Це стало результатом зниження ажіотажного попиту на валюту як на міжбанківському, так і на готівковому ринку", - йдеться у огляді.

За словами НБУ, на готівковому ринку відновилося переважання пропозиції готівкової іноземної валюти з боку населення над попитом на неї.

Реклама:

Для зменшення інтенсивності коливань обмінного курсу НБУ зберігав присутність на валютному ринку, проводячи операції як з купівлі іноземної валюти, так і з її продажу.

"На відміну від серпня, у вересні сальдо операцій НБУ з іноземною валютою набуло додатних значень (близько 53 млн доларів), перевищивши 0,6 млрд доларів з початку року. У результаті за підсумками вересня офіційний обмінний курс гривні до долара США та євро залишився практично на рівні попереднього місяця", - йдеться у огляді.

Значне від‘ємне сальдо операцій НБУ з іноземною валютою у серпні, а також сплата квартальних податкових та інших платежів до бюджету призвели до значного зниження ліквідності банківської системи.

"Це відобразилося в значному (майже в 3 рази) зниженні залишків коштів на депозитних сертифікатах НБУ, тоді як залишки коштів на коррахунках банків на кінець місяця зросли. Проте їх зростання значною мірою нівелювалося зниженням готівки, унаслідок чого обсяг грошової бази залишився практично на рівні попереднього місяця, хоча річні темпи приросту грошової бази дещо збільшилися (до 11,3% р/р)", - повідомив регулятор.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: